Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA: Komitet pravnika za ljudska prava traži nastavak procedure izbora člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije


Komitet pravnika za ljudska prava (Yucom) i 20 organizacija koje se bave slobodom izražavanja i zaštitom prava dece zatražili su od Odbora za kulturu i informisanje i Narodne skupštine Republike Srbije da hitno verifikuju rezultate glasanja za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i nastave sa procedurom izbora.

Kako se navodi u pismu Jukoma, te organizacije traže da se na javni razgovor pozovu kandidati izabrani ubedljivom većinom - dečija psihološkinja iz Leskovca Snežana Stojanović-Plavšić i direktor Jukoma iz Beograda Milan Antonijević.

Jukom je podsetio da je na sastanku održanom u četvrtak, 10. decembra 2015. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije, učestvovalo 38 od 39 ovlašćenih predlagača koji su od osam verifikovanih kandidata, dajući po dva glasa, izglasali Stojanović-Plavšić sa 22 glasa i Antonijevića sa 21 glasom.

"Na kraju sastanka svih 38 organizacija je potpisalo zapisnik koji je vodila nadležna služba Odbora za kulturu i informisanje. Nije stavljen nijedan prigovor na tok glasanja, a načinjen je i tonski zapis celog satanka i toka glasanja", istakao je Jukom.

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje zatražio je 16. decembra 2015. godine donošnje autentičnog tumačenja Zakona o elektronskim medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 - dalje: Zakon), kako bi se razrešile nedoumice oko kandidatura za izbor članova Saveta REM, a rasprava o prigovorima na taj proces je odložena do tada.

Odlaganje rasprave do izjašnjavanja Narodne skupštine Republike Srbije o autentičnom tumačenju odredbe 11 Zakona predložila je poslanica Dušica Stojković, koja je rekla da je taj Zakon nedorečen, da postoje prigovori na dosadašnje kandidature, da su neke organizacije predložile dva, a neke jednog kandidata i da bi to trebalo da bude razrešeno autentičnim tumačenjem.

ZAKON O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014)

Član 11

Nadležna služba Narodne skupštine, u roku od sedam dana od dana objavljivanja liste kandidata i liste organizacija iz člana 10. ovog zakona, određuje datum utvrđivanja zajedničkog predloga dva kandidata za člana Saveta.

Nadležna služba Narodne skupštine obezbeđuje organizacijama koje zajedno čine jedinstvenog ovlašćenog predlagača prostor za održavanje sastanka radi utvrđivanja zajedničkog predloga kandidata.

Između dana određivanja datuma iz stava 1. ovog člana i sastanka organizacija iz stava 2. ovog člana ne može proći više od sedam dana.

Na sastanku iz stava 2. ovog člana, organizacije dogovorom utvrđuju konačan predlog dva kandidata za člana Saveta.

Ako se dogovor ne može postići saglasnošću svih organizacija iz stava 1. ovog člana, konačan predlog zajedničkog kandidata utvrđuje se glasanjem.

Kandidat iz stava 5. ovog člana je onaj koji je dobio najveći broj glasova.

Nadležna služba Narodne skupštine obezbeđuje i organizuje glasanje iz stava 5. ovog člana i konačan predlog objavljuje na veb-sajtu Narodne skupštine.

Nadležni odbor Narodne skupštine organizuje javni razgovor sa predloženim kandidatima za člana Saveta u roku od 15 dana od dana utvrđivanja predloga iz stava 7. ovog člana.

Izbor člana Saveta stavlja se na dnevni red prvog narednog zasedanja Narodne skupštine nakon održavanja javnog razgovora iz stava 8. ovog člana.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 29.12.2015.
Naslov: Redakcija