Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG UREDBE O BLIŽIM MERILIMA, KRITERIJUMIMA I ELEMENTIMA ZA PAUŠALNO OPOREZIVANJE OBVEZNIKA POREZA NA PRIHODE OD SAMOSTALNE DELATNOSTI: Obveznici će putem odgovarajuće aplikacije utvrditi da li mogu biti paušalno oporezivani i koliko će im iznositi obaveza po osnovu poreza i doprinosa


Predlog uredbe o bližim merilima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti uskoro bi trebalo da bude usvojen na sednici Vlade Srbije. Dragan Demirović, pomoćnik ministra finansija, kaže da cilj izmene uredbe nije povećanje javnih prihoda, već unapređenje sistema paušalnog oporezivanja preduzetnika.

U dosadašnjoj praksi uočeni su određeni nedostaci, a prvenstveno neizvesnost odobrenja statusa paušalnog obveznika u trenutku započinjanja obavljanja delatnosti, nepoznat iznos ukupne poreske obaveze pri započinjanju posla i kašnjenje u donošenju rešenja.

Prema njegovim rečima, novina je digitalizacija postupka izdavanja rešenja o paušalnom oporezivanju. To će omogućiti predvidivost visine poreske obaveze - svi obveznici će putem odgovarajuće aplikacije utvrditi da li mogu biti paušalno oporezivani i koliko će im iznositi obaveza po osnovu poreza i doprinosa.

Potom, olakšano će biti administriranje za obveznika - podnošenje prijave za paušalno oporezivanje prilikom registracije i za Poresku upravu - rad u elektronskoj formi omogućiće rasterećenje službenika koji se bave paušalnim oporezivanjem i njihovo raspoređivanje na druge poslove.

- Što se tiče visine same poreske obaveze, sistem je osmišljen tako da na nivou pojedinih delatnosti ne dolazi do većih odstupanja u odnosu na važeći sistem. Međutim, budući da su uklonjeni svi kriterijumi za utvrđivanje visine obaveze koji nisu pogodni za digitalnu obradu i po osnovu kojih je moglo dolaziti do arbitrarnosti u proceni poreskog inspektora, može doći do značajnih izmena na nivou poreskih obaveza pojedinih obveznika. Da bi se izbegla mogućnost da se pojedinim poreskim obveznicima znatno uveća poreska obaveza, uvedeno je ograničenje da maksimalan iznos povećanja poreske obaveze za pojedinačne obveznike kod kojih ne dolazi do promene delatnosti i mesta obavljanja delatnosti ne može biti viši od 10 odsto na godišnjem nivou u prve tri godine primene uredbe - objašnjava Demirović.

Pored navedenog, za pojedine delatnosti koji se mogu smatrati geografski nesenzitivnim, odnosno kod kojih mesto registrovanog sedišta poreskog obveznika nije od većeg značaja na visinu prihoda, visina poreske obaveze utvrđuje se na istom nivou nezavisno od toga gde je poreski obveznik registrovao svoje sedište. U ovoj grupi se nalazi više delatnosti iz IT sektora, ali i druge, kao što su arhitektonska delatnost, konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje.

Aleksandar Budić, finansijski savetnik IT kompanije "Seven bridžis", kaže da se nova uredba o paušalnom oporezivanju tiče preduzetnika čiji prihodi ne menjaju poreski status i koji poreze i doprinose plaćaju na osnovu rešenja o paušalnom oporezivanju.

- Glavna izmena koja se tiče preduzetnika u IT industriji, po mom mišljenju, jeste ta što su za sve delatnosti kreirani koeficijenti, pa i za najčešće delatnosti u IT-u, što će uticati na to da se za individualne delatnosti određuje osnovica, umesto dosadašnjih šest grupa u koje su bile grupisane delatnosti. Takođe, definisane su određene delatnosti za koje se osnovica neće utvrđivati u odnosu na prosek plata po opštinama, već u odnosu na republički prosek, što se takođe odnosi na IT delatnosti - navodi Budić.

Kaže da se očekuju značajni pozitivni efekti nove uredbe, kao što su automatizovano izdavanje rešenja, ujednačena praksa i izbegavanje arbitrarnosti u poreskim upravama prilikom određivanja iznosa osnovica. Predviđeni su i neki podsticaji, kao što je umanjenje osnovice za prve tri godine početka obavljanja delatnosti ili za mlađe od 25 godina, što može biti značajno za IT početnike koji bi želeli da obavljaju samostalnu delatnost.

- Paušalci u IT delatnostima plaćaće veće poreze i doprinose na osnovu nove uredbe i to proizlazi iz načina utvrđivanja osnovice. Obezbeđen je mehanizam da to povećanje ne bude veće od 10 odsto godišnje u prve tri godine. Svaki paušalac bi ovo trebalo da uzme u obzir i pretpostavljam da će neki odabrati da porez plaćaju na stvarnu osnovicu, odnosno da vode knjige. Sve zavisi od individualnih okolnosti svakog preduzetnika. Sigurno će biti slučajeva da će nekom i nakon promene osnovica biti određena na nižem nivou u odnosu na stvarni rezultat iz poslovanja, ali će biti i onih koji će morati da razmotre da li im je paušalni sistem najpovoljniji način oporezivanja, pod pretpostavkom da žele da optimizuju poreske izdatke u odnosu na neto rezultat koji ostvaruju iz poslovanja - objašnjava finansijski savetnik "Seven bridžisa".

Izvor: Vebsajt Politika, Marijana Avakumović, 27.10.2019.
Naslov: Redakcija