Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEPRAVILNOSTI U VEĆINI KONTROLISANIH PRIVATNIH VRTIĆA: Kontrolisane privatne predškolske ustanove imaju pet dana roka za žalbe na zapisnik inspekcije, te da će se nakon toga, u zavisnosti od ishoda postupka, razmatrati i skidanje sa liste za subvencije Grada Beograda


U većini beogradskih privatnih vrtića, u kojima su Prosvetna inspekcija i Uprava za vanredne situacije Grada Beograda prošle nedelje vanredno kontrolisale prijavljenu dolaznost dece i protivpožarnu spremnost, uočene su nepravilnosti, rekao je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Rezultat kontrole pokazao je da oko 90 odsto vrtića (19 od 21 vrtića) u kojima je kontrolisana dolaznost dece, na osnovu koje Grad Beograd refundira novac, nema urednu evidenciju dolaznosti niti se broj poručenih obroka podudara.

Takođe, protivpožarna kontrola imala je zamerke za svaki od 21 pregledanog objekta. Od toga će za 17 objekata biti izrečene mere koje će predškolske ustanove moći da otklone u redovnom postupku dok će preostale četiri ustanove u kojima je složenija situacija dobiti pomoć grada i uprave u otklanjanju nedostataka ili će, ukoliko to ne bude moguće, morati da se izmeste u druge adekvatne prostore.

"Ovih prvih oko 40 vrtića ukupno pokazalo je svu opravdanost naših sumnji i zbog rezultata kojim nisam zadovoljan, prosvetni inspektori su po mom nalogu od juče opet na terenu i do kraja nedelje obići će još 30 vrtića”, rekao je Gak.

On je istakao da neki vrtići uopšte nemaju evidenciju broja dece, ali da uredno potražuju novac za refundaciju od grada, te da je nejasno i kako procenjuju broj poručenih obroka za decu koji bi morao da se poklapa sa brojem prisutne dece, ali to nije slučaj.

"U nekim slučajevima zatekli smo čak i četiri puta manji broj poručenih obroka u odnosu na broj dece u evidenciji. Daljim tokom kontrole utvrdićemo da li je lažirana dolaznost dece ili se štedelo na hrani. Nijedno od ta dva svakako nećemo tolerisati", poručio je Gak.

On je istakao da kontrolisane privatne predškolske ustanove imaju pet dana roka za žalbe na zapisnik inspekcije, te da će se nakon toga, u zavisnosti od ishoda postupka, razmatrati i skidanje sa liste za subvencije Grada Beograda.

"Projekat saradnje sa privatnim vrtićima dao je višestruke pozitivne efekte, ali na zloupotrebe nećemo žmuriti jer je smisao subvencija isključivo pomoć roditeljima, a ne privatnim vrtićima", rekao je Gak.

On je dodao da cilj vanredne kontrole nije zatvaranje vrtića i da će svi kod kojih su uočene nepravilnosti imati rok za ispravljanje nedostataka.

"Cilj je samo uvođenje reda, fer odnos prema roditeljima i zahtevanje maksimalne bezbednosti dece u ovom sektoru", poručio je Gak.

U prvom talasu kontrole izabrani su vrtići koji su tokom jula i avgusta prijavljivali najveću dolaznost dece, iznad 90 odsto, na osnovu čega im je Grad Beograd refundirao novac, do 22.361 dinar po detetu mesečno.

Od početka godine, na ime refundacije dela troškova boravka dece u privatnim vrtićima, Grad Beograd isplatio je roditeljima 2,5 milijardi dinara za sada već više od 16.000 dece u 332 privatna vrtića, koji su u sistemu subvencija.

Izvor: Vebsajt Grada Beograda, 30.10.2018.
Naslov: Redakcija