Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN SASTANAK SA DELEGACIJOM PARLAMENTARNOG ODBORA ZA STABILIZACIJU I PRIKLJUČENJE EVROPSKOG PARLAMENTA


Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se sa delegacijom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i priključenje Evropskog parlamenta, koju predvodi predsednik tog odbora Eduard Kukan, sa kojima je razgovara o najvažnijim reformskim aktivnostima u okviru pravosuđa.

Ministarka je ukazala da je jedan od najvažnijih i najtežih zadataka Ministarstva pravde, bio proces izrade ustavnih promena u oblasti pravosuđa, koje ukoliko budu usvojene treba da unaprede nezavisnost i odgovornost pravosuđa. Ona je navela da je ministarstvo sprovelo širok konsultativni i inkluzivni proces tokom dva kruga javne rasprave, što je i rezultiralo tekstom amandmana koji sadrži preko 70% preporuka struke. Uzimajući u obzir da Akcioni plan za Poglavlje 23 nedvosmisleno ukazuje da amanmdami moraju da poštuju preporuke Venecijanske komisije, ministarka pravde je naglasila, da je ministarstvo dva puta prosleđivalo nacrt amandmana ovoj insituciji. Najpre, kako je Kuburović objasnila, to je učinjeno radi dobijanja preporuka za dalje unapređenje teksta amandmana, a nakon što je tekst usaglašen, nacrt je ponovo prosleđen Venecijanskom komisiji, kako bi se ova institucija izjasnila da li je usaglašavanje urađeno na pravi način. “Dobili smo zvaničan stav od Venecijanske komisije da je Nacrt ustavnih amandmana upotpunosti usaglašen sa njenim preporukama”, istakla je Kuburović.

Kuburović je takođe ukazala da su od 1. marta ove godine počela da se primenjuju nova zakonska rešenja, koja na potpuno novi način uređuju borbu protiv korupcije. Ona je navela da je reorganizovana tužilačka organizacija, koja sada ima četiri regionalna centra isključivo za borbu protiv korupcije, a da je propisana i obavezna koordinacija i saradnja među različitim nadležnim državnim organima. “Posle samo šest meseci od početka primene, tužilaštva su podigla preko 250 optužnica, a sudovi izrekli 152 osuđujuće presude, što je veoma dobar rezultat za tako kratko vreme”, ocenila je Kuburović i dodala da ćemo tek posle jedne godine primene novih propisa moći da vidiimo prave efekte.

Govoreći o unapređenju ljudskih prava, ministarka je rekla da će tokom ove nedelje pred narodnim poslanicima biti Predlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji Srbija čeka više od jedne decenije. Ona je naglasila da ovaj zakon treba da obezbedi jednak pristup pravdi svim građanima, posebno se fokusirajući na grupe najugroženijih, kao što su deca, siromašni ili žrtve porodičnog nasilja.

G. Kukan je istakao da Ministarstvo pravde ima važnu ulogu, posebno sada u trenutku kada je Srbija u pretpristupnim pregovorima za članstvo u EU. On je ocenio da je od velikog značaja napredak u vladavini prava, od čega u dobroj meri zavisi i kakav će biti naredni Izveštaj o napretku Srbije.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 30.10.2018.
Naslov: Redakcija