Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Predlogom zakona dozvoljena količina alkohola u krvi smanjena je sa 0,3 na 0,2 promila, a uvodi se i nekoliko tipova alkoholisanosti u zavisnosti od količine alkohola, na osnovu čega će se i određivati visina kazne. Što se tiče nevezivanja sigurnosnog pojasa, kazna se povećava na 10.000 dinara, a tolika će biti i kazna za prljave tablice


Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima povećane su kazne za velika prekoračenja brzine, vožnju pod uticajem alkohola, nevezivanje pojasa, prljave tablice. Kazne će biti smanjene za manja prekoračenja brzine i vožnju zaustavnom trakom. Primena novih pravila se očekuje krajem ove ili početkom sledeće godine, navodinačelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

- Prekoračenje brzine i vožnja pod uticajem alkohola su najčešći uzroci saobraćajnih nesreća. Zato je Ministarstvo unutrašnjih poslova u novom zakonu povećalo sankcije i smanjilo dozvoljenu granicu alkohola u krvi na 0,2 miligrama po mililitru - naveo je Arsov.

Takođe, uvodi se i nova granica - visoka alkoholisanost, od 0,5 do 0,8 odsto.

Uvodi se i nekoliko tipova alkoholisanosti u zavisnosti od količine alkohola, na osnovu čega će se i određivati visina kazne, navodi Arsov.

Što se tiče nevezivanja sigurnosnog pojasa, kazna se povećava na 10.000 dinara, a tolika će biti i kazna za prljave tablice.

Arsov objašnjava da policija sve više koristi automatsku detekciju prekršaja i kamere zbog čega tablice moraju da budu čitljive.

Kazne će biti smanjene za manja prekoračenja brzine i vožnju zaustavnom trakom.

Manje prekoračenja brzine je od 20 do 30 kilometara na čas u naselju i 30 do 40 van naselja, precizira Arsov.

Kazne su novčane i oduzimanje poena ali ne i oduzimanje vozila, od čega se odustalo, kaže Arsov.

Dodaje da je Predlog zakona prošao Vladu, a u Narodnoj skupštini treba da bude usvojen u toku novembra 2017. godine.

Očekuje da nova pravila u saobraćaju budu primenjena krajem ove ili početkom sledeće godine.

Izvor: Vebsajt RTS, 29.10.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija