Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Sindikati insistiraju da se izmenama Zakona ukinu penali za prevremeno penzionisanje, odnosno da penzioneri kada napune 65 godina starosti primaju pun iznos stečene penzije


Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, zatražiće ove sedmice hitan sastanak sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić, kako bi konačno dobio odgovor da li će i kada biti ukinuti penali za prevremeno penzionisanje budući da je do kraja ove godine trebalo da bude rešen ovaj problem.

Naš predlog, koji je usvojio Socijalno-ekonomski savet, jeste da se prevremena penzija prima do 65. rođendana, a posle toga puna – bez kazni – kaže Orbović.

On naglašava da je krajnje vreme da se prekine s kažnjavanjem radnika koji odlaze u prevremenu starosnu penziju, a kojima se zbog toga primanja trajno umanjuju 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih 65 godina života.

Inače, penzioner koji prima 35.000 dinara mesečno i kome je ostala samo jedna godina do navršenih 65 godina starosti dobijaće mesečno zbog ovih penala 1.428 dinara manje. Onima koji imaju pet i više godine do pune penzije umanjenje će najviše biti do 20,4 odsto.

Da se nikome više ne žuri da ovaj problem reši (osim zaposlenih, penzionera i sindikata) potvrđuje i pisani odgovor Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja. U njemu je navedeno da su "izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 34/2003, 64/2004 - odluka USRS, 84/2004 - dr. zakon, 85/2005, 101/2005 - dr. zakon, 63/2006 - odluka USRS, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 62/2013, 108/2013, 75/2014 i 142/2014 - dalje: Zakon) u izradi, što znači da još nisu u potpunosti definisana konkretna rešenja. U toku su dodatne konsultacije kako bi bili utvrđeni svi detalji vezani za ove mere, uključujući način sprovođenja i početak primene".

Inače, resorno ministarstvo je od prethodnog premijera dobilo zadatak da počne pregovore sa MMF-om o ukidanju penala za penzionere još pre godinu i po dana, a bivši ministar rada je u maju ove godine obećao da će izmena Zakona biti završena do kraja leta.

Iako smo skoro na pragu zime, rešenja nema, što možda i ne čudi ako se zna, pokazuje računica, da državi svakog meseca po osnovu uvođenja penala ostane 1,7 milijardi dinara koje bi inače isplaćivali da ovih kazni nema. Kada se to pomnoži s 12 meseci, ušteda je oko 20,4 milijarde dinara.

Prema zvaničnim podacima Fonda PIO od oko 1.067.742 starosna penzionera u Srbiji u prevremenu penziju je zaključno s decembrom 2016. otišlo 17.902, a Zakonom koji je propisao penale nepravedno su kažnjeni građani koji odlaze u prevremenu starosnu penziju, bez obzira što su im godinama zarade redovno umanjivane na ime poreza i doprinosa.

Orbović potvrđuje da je Ministarstvo rada, oformilo Radnu grupu koja bi radila na pripremi izmena i dopuna Zakona, ali da im je rad dodatno bio otežan zbog izbora nove Vlade i promena u ministarstvima. Sada su se stekli svi uslovi da se prekine trajno kažnjavanje sadašnjih i budućih penzionera.

Pošteđeni penala biće oni koji imaju 45 godina staža. Osim njih, starosna granica se snižava za osiguranike sa beneficiranim stažom osiguranja, pri čemu se tada takođe ne primenjuju penali. Izuzetak su i oni koji imaju beneficirani staž u pojedinim državnim organima (MUP, Vojska, BIA, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija...), koji se penzionišu po posebnim, povoljnijim uslovima u odnosu na druge osiguranike.

Ministar finansija Dušan Vujović je nedavno ukazao da ako se menjaju parametri za prevremenu penziju, moraju se menjati parametri celog penzijskog sistema.

Upitan da li se razmišlja o ublažavanju penala za odlazak u prevremenu penziju, Vujović je objasnio da je to pitanje suštinske prirode penzijskog sistema.

"Ne postoje dve penzije. Ako računate raniju penziju to je nešto drugo, pošto očekivano trajanje života, ako odlazite u penziju sa 60 godina, je drugačije od onog kada odlazite u penziju sa 65 godina. Svi penzioni sistemi u svetu daju dve cifre", rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, odlazak u prevremenu penziju morao bi da ima poseban izvor finansiranja za taj raniji period. "U svetu se to rešava time što postoje različiti penzioni fondovi. Kod nas postoji samo jedan, i zato je moguće samo da postoji jedna penzija koja se računa od trenutka odlaska u penziju", rekao je Vujović.

Izvor: Vebsajt Politika, J. Petrović-Stojanović, 27.10.2017.
Naslov: Redakcija