Zastava Bosne i Hercegovine

VIŠI SUD U NIŠU: Zbog velikog broja predmeta dovedeni u pitanje rokovi donošenja odluka, efikasnost i kvalitet suđenja. Broj predmeta utrostručen tokom 2016. godine zbog masovnih sporova koje vode ratni rezervisti i osobe koje tuže Nacionalnu službu za zapošljavanje. Visoki savet sudstva nije odobrio delegiranje predmeta, niti povećanje broja sudija


Viši sud u Nišu više nije u mogućnosti da se suoči sa velikim brojem predmeta, a dovedeni su u pitanje rokovi donošenja odluka, a samim tim i efikasnost i kvalitet suđenja, izjavio je predsednik tog suda, Zoran Krstić.

Krstić je ukazao da se prošle godine broj predmeta u Višem sudu uvećao tri puta zbog masovnih sporova koje vode ratni rezervisti i osobe koje tuže Nacionalnu službu za zapošljavanje.

"U 2015. godini imali smo 9.000 predmeta, a u 2016. godini 27.000 predmeta. Pristižu novi predmeti, a broj sudija je nepromenjen, svega ih je devetoro", rekao je Krstić.

Krstić je ukazao da Višem sudu u Nišu već 15 meseci nedostaje 30 odsto sudija, odnosno trojica sudija.

"Za poslednjih 15 meseci, svakog meseca smo se obraćali Visokom savetu sudstva, ali nije reagovao ni na koji način. Nije nam omogućena delegacija predmeta niti povećanje broja sudija", rekao je on.

Krstić je dodao da Visoki savet sudstva snosi odgovornost za to što Viši sud u Nišu ne pruža građanima blagovremeno usluge.

"Imamo znatan broj predmeta u kojima građani imaju i realizuju pravo na naknadu nematerijalne štete zbog toga što sud nije reagovao blagovremeno i nije okončao suđenje u zakonom predviđenom roku", izjavio je Krstić.

On je podsetio da je zakonodavstvo Srbije prihvatilo standarde Evropske unije, a praksa evropskog suda kaže da država treba da snosi odgovornost ukoliko građani trpe posledice zbog toga što sud ne pruža usluge blagovremeno.

Izvor: Vebsajt N1, 26.10.2017.
Naslov: Redakcija