Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Dečji dodatak korisnici će ubuduće dobijati sve do 21 godine. Nacrt zakona predviđa da se žene koje najmanje 18 meseci rade po ugovoru o delu za privremene i povremene poslove potpuno izjednače sa onima koje su zaposlene za stalno


Dečji dodatak koji se prima do 19. godine korisnici će ubuduće dobijati sve do 21, predviđa Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Ovo je samo jedna od mera za podsticanje rađanja koje na snagu treba da stupe naredne godine, kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku u Vladi Republike Srbije.

Kako Đukić Dejanović otkriva, jedna od najvažnijih novina odnosi se na pomoć za drugo dete jer su porodice sa dvoje dece osnovni preduslov da ne nestanemo kao nacija.

- Dodatak za drugo dete ne možemo povećati, ali možemo obezbediti da se isplaćuje u kraćem periodu nego do sada, što roditeljima mnogo znači. Na primer, možda su im potrebna nova kolica ili novi krevetac za drugo dete, a to ne mogu da kupe ako dodatak primaju u 24 rate kao do sada. Plan je da se rok isplate skrati na barem godinu i po dana, a po mogućstvu da bude i brže - navodi ministarka.

Trudnice i porodilje, takođe, očekuju brojne olakšice. Nacrt zakona predviđa da se žene koje najmanje 18 meseci rade po ugovoru o delu za privremene i povremene poslove potpuno izjednače sa onima koje su zaposlene za stalno.

- To znači da će imati pravo na sve naknade i dodatke na koje imaju i žene zaposlene na neodređeno. I žene sa sela koje su socijalno osigurane ili koje su vlasnici gazdinstva, imaće ista prava u pogledu primanja i porodiljskog odsustva kao i zaposlene žene u gradovima - ističe Đukić Dejanović.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 30.10.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija