Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Rok za zamenu starih zdravstvenih knjižica za nove elektronske kartice je 31. decembar 2016. godine. Građani koji do sada nisu podneli zahtev za zamenu od sredine novembra 2016. godine će to moći da urade preko interneta, na portalu eUprava


Zahteve za zamenu zdravstvene knjižice karticom zdravstvenog osiguranja, za koje građani sada u redovima čekaju i po nekoliko sati u pojedinim filijalama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, od sredine novembra 2016. godine moći će da se podnesu i elektronski, putem portala eUprava (www.euprava.gov.rs).

Na tom projektu zajednički rade dva ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, i zdravlja. Cilj je da se što je više olakša i ubrza zamena papirne zdravstvene isprave karticom osiguranja, za koju rok ističe 31. decembra 2016. godine, ako ne bude naknadno produžen.

Elektronsko podnošenje zahteva Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uvrstilo je među hitne projekte, jer je taj administrativni posao dosad je završila jedna trećina od ukupno 6,9 miliona osiguranika.

- Nova Vlada, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvo zdravlja su izašli u susret građanima i zahteve za zamenu zdravstvenih knjižica stavili su među hitne prioritete u elektronskoj upravi. Mi kao dva ministarstva apelujemo na građane da nema potrebe da čekaju u redovima i prave gužve na šalterima, jer ćemo obezbediti novu elektronsku uslugu - rekla je ministarka Ana Brnabić.

Inicijativa da se prijava za zamenu zdravstvenih knjižica uvede kao elektronski servis, prema rečima ministarke, stigla je iz Novog Sada. Ovo je druga elektronska usluga koja se uvodi u zdravstvu posle projekta "Bebo, dobro došla na svet", kojom se elektronski iz porodilišta omogućava prijava bebe, prijava prebivališta i dobijanje zdravstvene knjižice.

Podršku resornim ministarstvima u ovom projektu pružaju Direkcija za elektronsku upravu i Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Elektronskim putem moći će da se podnese zahtev za zamenu knjižice i za članove porodice ukoliko su po tom svojstvu zdravstveno osigurani. Nosioci osiguranja, međutim, moraće da vode računa da za svakog člana uplate troškove zamene knjižice od 400 dinara, jer ako to ne učine, od elektronske prijave neće biti mnogo vajde i opet će morati na šalter RFZO da kompletiraju zahtev za zamenu knjižice.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Radivojević, 27.10. 2016.
Naslov: Redakcija