Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA SKUPŠTINA RS: Sudije i zamenici javnih tužilaca položili zakletvu u Narodnoj skupštini


Sudije, koje su prvi put izabrane na sudijsku funkciju, na prvoj sednici Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine 7. oktobra 2016. godine, položile su 28. oktobra 2016. godine zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srbije pred predsednicom parlamenta Majom Gojković, a polaganju zakletve prisustvovala je i ministarka pravde Nela Kuburović.

Zakletvu je položilo 60 novoizabranih sudija osnovnih sudova u Lazarevcu, Obrenovcu, Velikoj Plani, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Kuršumliji, Novom Pazaru, Čačku, Prvog osnovnog suda u Beogradu, Drugog osnovnog suda u Beogradu, Trećeg osnovnog suda u Beogradu, privrednih sudova u Zrenjaninu, Novom Sadu i Čačku, Upravnog suda, kao i prekršajnih sudova u Novom Pazaru i Čačku.

Gojković je izrazila uverenje da će novoizabrane sudije suditi nezavisno i nepristrasno, u skladu sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) i zakonom, isključivo po svojoj savesti i na taj način obezbediti pravično suđenje za svakog građanina i doprineti ugledu sudijske funkcije.

"Verujem da ćete tokom svog trogodišnjeg mandata, kao novoizabrani nosioci pravosudnih funkcija, pružiti značajan doprinos nastavku reformi pravosudnog sistema", poručila je Gojković novoizabranim sudijama.

Zakletvu pred predsednicom Narodne skupštine položila su i 22 zamenika javnog tužioca, takođe izabrana na sednici Narodne skupštine 7. oktobra, a Gojković je i njima požela uspeh i radu i izrazila uverenje da će radeći po svojoj savesti i u skladu sa zakonom obezbediti poštovanje zakona za svakog građanina i time doprineti ugledu tužilačke funkcije.

Izvor: Press služba Narodne skupštine, 28.10.2016.