Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA PRVA SEDNICA KOORDINACIONOG TELA ZA USMERAVANJE AKTIVNOSTI NA SUZBIJANJU SIVE EKONOMIJE: Cilj Vlade RS i Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije da se u narednih pet godina u legalne tokove vrati najmanje milijardu evra. Ključno je da tokom 2017. godine bude implementiran softver za umrežavanje inspekcija, usvojeni zakoni o taksama i naknadama i da PU bude rasterećena poslova koji nisu njen osnovni zadatak


Osnovni cilj Vlade Republike Srbije i Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije da u narednih pet godina vrati najmanje milijardu evra u legalne tokove, izjavio je ministar finansija, Dušan Vujović, a saopštila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako se navodi, ministar finansija Vujović je na Prvoj sednici Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije rekao da je sistemski pristup u izradi Nacionalnog programa za suzbijanju sive ekonomije već u prvoj polovini godine dao opipljive rezultate, jer je plan naplate prihoda premašen za 80 milijardi dinara od čega se gotovo polovina pripisuje rezultatima u smanjivanju obima sive zone.

Dodaje se da je Vujović na skupu održanom u Palati Srbije na kome su prisustvovali predstavnici više od 20 kompanija, resornih državnih institucija, Delegacije EU, USAID-a, GIZ-a i ambasada, pozvao društveno odgovorne kompanije i međunarodnu zajednicu da podrže reforme koje sprovodi Vlada Republike Srbije kako bi se unapredila edukacija i svest građana, privrede, ali i državnih službenika i podstaklo odgovorno ponašanje na svim nivoima.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, kako se navodi u saopštenju NALED-a, navela je na skupu da je ostvarenim dobrim rezultatima u borbi protiv sive ekonomije doprinela primena Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015) koji je uticao na rast broja novoosnovanih preduzeća za gotovo 19 odsto u odnosu na period pre primene Zakona, naglasivši da će za dalje uspehe biti ključno da tokom 2017. godine bude implementiran softver za umrežavanje inspekcija, doneti zakoni o taksama i naknadama i da PU bude rasterećena poslova koji nisu njen osnovni zadatak.

Ministarka je navela da će do kraja novembra 2016. godine biti definisan izgled kampanje i pravila lutrije i da će građani od januara 2017. godine moći da prikupljaju fiskalne račune za nagradnu igru.

Ona je najavila i takmičenje za lokalne samouprave, kao i za sve koji koriste bezgotovinsko plaćanje.

U saopštenju NALED-a se dodaje da je predsedavajući Saveza za fer konkurenciju, tela koje okuplja najveće društveno odgovorne kompanije, Goran Pitić, na sastanku rekao da je kampanja neophodna, jer 84 odsto građana podržava borbu protiv sive ekonomije, ali manje od pet odsto učestvuje u njoj, kao i da skoro 80 odsto građana ne bi prijavilo radnju koja ne izdaje fiskalni račun, ili poslodavca kod kojeg rade na crno.

On je dodao da će kampanja potvrditi kvalitet ako je prati efikasna primena drugih mera Nacionalnog programa.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 28.10.2016.
Naslov: Redakcija