Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACIONALNA STRATEGIJA ZA PROCESUIRANJE RATNIH ZLOČINA: Sastavni deo Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23 je dosledna primena ove Strategije. U toku je postupak izbora Tužioca za ratne zločine, nakon čega će se pristupiti izradi Akcionog plana za sprovođenje navedene Strategije


Jedan od glavnih prioriteta Vlade Republike Srbije je dosledno sprovođenje Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23, što podrazumeva i doslednu primenu Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina ("Sl. glasnik RS", br. 19/2016), kao sastavnog dela tog Akcionog plana, izjavila je ministarka pravde, Nela Kuburović.

Ona je, na sastanku sa glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, Seržom Bramercom, rekla da je u toku postupak izbora Tužioca za ratne zločine, kao i da će se nakon završetka tog izbora, pristupiti izradi Akcionog plana za sprovođenje navedene Strategije, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Bramerc ja ukazao da je primena Strategije, kao i izbor Tužioca za ratne zločine od važnosti za dalje sprovođenje Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23 i istakao da Tribunal stoji na raspolaganju Srbiji, kada je u pitanju pružanje stručne obuke za zaposlene u Tužilaštvu za ratne zločine u Srbiji u cilju efikasne implementacije Strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Kuburović je sa Bramercom razgovarala i o saradnji Srbije sa tom međunarodnom institucijom, kao i sprovođenju Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina, koju je Vlada Republike Srbije usvojila početkom 2016. godine.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 27.10.2016.
Naslov: Redakcija