Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDSTAVLJANJE AKCIONIH PLANOVA O PREGOVARAČKIM POGLAVLJIMA 23 I 24 U BRISELU


Jedan od glavnih prioriteta Vlade Republike Srbije je dosledno sprovođenje Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23, što podrazumeva i doslednu primenu Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina ("Sl. glasnik RS", br. 19/2016), kao sastavnog dela tog Akcionog plana, izjavila je ministarka pravde, Nela Kuburović.

Ona je, na sastanku sa glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, Seržom Bramercom, rekla da je u toku postupak izbora Tužioca za ratne zločine, kao i da će se nakon završetka tog izbora, pristupiti izradi Akcionog plana za sprovođenje navedene Strategije, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Bramerc ja ukazao da je primena Strategije, kao i izbor Tužioca za ratne zločine od važnosti za dalje sprovođenje Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23 i istakao da Tribunal stoji na raspolaganju Srbiji, kada je u pitanju pružanje stručne obuke za zaposlene u Tužilaštvu za ratne zločine u Srbiji u cilju efikasne implementacije Strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Kuburović je sa Bramercom razgovarala i o saradnji Srbije sa tom međunarodnom institucijom, kao i sprovođenju Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina, koju je Vlada Republike Srbije usvojila početkom 2016. godine.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 27.10.2016.
Naslov: Redakcija