Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O BESPILOTNIM VAZDUHOPLOVIMA: Predviđeno je da se za upravljanje i posedovanje drona mora dobiti posebna dozvola Direktorata civilnog vazduhoplova. Prema Zakonu o javnom redu i miru, ako upravljanjem dronom ugrozite nečiju sigurnost ili javni red i mir, plaća se kazna od 50.000 do 150.000 dinara. Predviđena je i kazna zatvora u trajanju od 30 do 60 dana


Dvadesetak Novosađana poseduje dozvolu za upravljanje dronom, bespilotnom letelicom koja je proteklih godina stekla ogromnu popularnost i još širu upotrebu. Ova cifra u Novom Sadu, međutim, ne predstavlja potpuno realnu situaciju jer je broj dronova na nebu mnogo veći.

Naime, građani uglavnom ne znaju da za upravljanje i posedovanje drona mora dobiti posebna dozvola Direktorata civilnog vazduhoplova Srbije, a u skladu sa Pravilnikom o bespilotnim vazduhoplovima ("Sl. glasnik RS", br. 108/2015 - dalje: Pravilnik). Zato i rizikuju da budu kažnjeni ako budu uhvaćeni u snimanju dronom.

Dronovi su prilično skupe sprave, ali kako kažu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije, to ne sprečava građane da se i dalje raspituju u vezi sa korišćenjem ovih letelica. U Srbiji se dronovi malih dimenzija uglavnom koriste za snimanje iz vazduha za razne svrhe - filmovi, spotovi, blogovi, reklame, događaji... Zvanično, u evidenciji ima 120 registrovanih dronova, a 141 osoba je položila stručni ispit iz poznavanja propisa predviđenih Pravilnikom. Među njima je pomenutih dvadesetak Novosađana, ali je činjenica da nas snima mnogo više dronova nego što mislimo.

"Pravilnikom je predviđeno da se u određenim situacijama traži i odobrenje Direktorata za letenje bespilotnim vazduhoplovima - odnosno za snimanje iz vazduha i to od Ministarstva odbrane. Od početka 2016. godine, od kada je Pravilnik na snazi, bilo je oko 150 zahteva za letenje. Kada je u pitanju poštovanje propisa, do sada nije bilo većih problema, pa se zaključuje da su korisnici dobro informisani o uslovima za korišćenje bespilotnih vazduhoplova u skladu sa propisima u Srbiji, a na bezbedan način", poručuju u Direkciji.

Srbija nije jedina država u kojoj se dronovi puštaju bez dozvola. Na Zapadu su umetničke forme na internetu poslednjih godina veoma popularne, a za snimanje se gotovo po pravilu koriste dronovi. To ne čudi, jer su mogućnosti ove sprave ogromne.

Inače, prema Zakonu o javnom redu i miru ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016), ako upravljanjem dronom ugrozite nečiju sigurnost ili javni red i mir, plaća se kazna od 50.000 do 150.000 dinara. Predviđena je i kazna zatvora u trajanju od 30 do 60 dana.

Sve uslove za upravljanjem dronovima možete da pogledate OVDE.

Izvor: Vebsajt 021, Gorica Nikolin, 28.10.2016.
Naslov: Redakcija