Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI LICA SA MENTALNIM SMETNjAMA: Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi


Zaključkom Odbora za javne službe 05 broj 011-6436/2023 na osnovu člana 41. stav 3. Poslovnika Vlade ("Sl. glasnik RS", br. 61/2006 - prečišćen tekst, 69/2008, 88/2009, 33/2010, 69/2010, 20/2011, 37/2011, 30/2013, 76/2014 i 8/2019 - dr. uredba), na predlog Ministarstva zdravlja utvrđen je Program javne rasprave o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama.

U skladu sa utvrđenim programom javne rasprave, Ministarstvo zdravlja je sprovelo javnu raspravu u periodu od 20. jula do 9. avgusta 2023. godine za predstavnike državnih organa, zdravstvenih ustanova i udruženja, kao i za druge subjekte zainteresovane za pitanja zaštite lica sa mentalnim smetnjama. Tekst Nacrta zakona bio je objavljen na sajtu Ministarstva zdravlja i na Portalu eKonsultacije. Javnost je imala i mogućnost da primedbe, predloge i sugestije dostavi Ministarstvu zdravlja putem elektronske pošte na mejl: mentalnozdravlje@zdravlje.gov.rs ili pisanim putem na adresu Ministarstvo zdravlja, Nemanjina 22, 11000 Beograd sa nazanakom: “ Za javnu raspravu o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama”.

U toku trajanja rasprave organizovana je jedna prezentacija Nacrta zakona u formi okruglog stola koja je održana 28. jula 2023. godine, sa početkom u 10 časova u zgradi SIV1, sala 368, Bulevar Mihajla Pupina 2.

Na prezentacijama Nacrta zakona u toku javne rasprave učestvovali su predstavnici Ministarstva zdravlja i relevantnih institucija.

U toku javne rasprave svim učesnicima je predstavljen Nacrt zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, nakon čega je sprovedena diskusija u vezi predloga, primedbi i sugestija koje su date na pomenuti Nacrt zakona. Predstavnici Ministarstva zdravlja odgovarali su na postavljena pitanja prisutnih. Odgovoreno je na određeni broj konstruktivnih pitanja. Dogovoreno je da se svi predlozi, primedbe i sugestije dostave u pisanoj formi u zaključkom propisanom roku.

Komentare su uputili predstavnici različitih udruženja, pokreta, organizacije civilnog društva, međunarodnih organizacija, kao i fizička lica i to: Sreten Spasić (psiholog), Pokret “Levica, Udruženje pravnika za medicinsko i zdravstveno pravo Srbije-SUPRAM, Predsednica društva psihologa Srbije prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, predsednica Sekcije psihologa u zdravstvu Nina Umićević, specijalista medicinske psihologije, članovi Radnog tela Sekcije psihologa u zdravstvu, Centar za prava deteta (komentari pripremljeni u saradnji sa stručnjacima iz oblasti maloletničkog pravosuđa), UNICEF, Srđan Milovanović- Republička stručna komisija za mentalno zdravlje, Dragan Petrović- “zabrinuti građanin”, Advokatska komora Beograd, Advokatska kancelarija Zore Dobričanin Nikodinović, Društvo za dečiju i adolescentnu psihijatriju i srodne struke Srbije- DEAPS, Autonomni ženski centar, Mreža organizacija za decu Srbije, Centar za prava deteta, Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom- MDRI-S, Mreža psihosocijalnih inovacija-PIN, Beogradski centar za ljudska prava, A 11 - Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, “Save the children”, Komora socijalne zaštite.

Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa relevantnim institucijama Republike Srbije sagledalo sve komentare i prihvatilo predloge koji se odnose na izmenu određenih formulacija i preciziranje pojedinih odredaba Nacrta zakona, s ciljem potpune usaglašenosti tih odredaba sa međunarodnim konvencijama i Ustavom Republike Srbije.


Izvor: Vebsajt Ministarstvo zdravlja, 28.08.2023.
Naslov: Redakcija