Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OBLIGACIONIM I OSNOVAMA SVOJINSKO-PRAVNIH ODNOSA U VAZDUŠNOM SAOBRAĆAJU: Olakšan postupak žalbe putnika na usluge avio-kompanija. Rok za podnošenje prigovora je 90 dana, a rok avio-prevoznika da odgovori je 60 dana


Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je pojednostavio postupak žalbe putnika protiv avio-kompanija i aerodroma. Prigovori se sada šalju preko obrasca koji se nalazi na veb stranici Direktorata i to u odeljku “prava putnika”.

Kako je navedeno na sajtu, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je na ovaj način olakšao i pojednostavio putnicima proces podnošenja reklamacija, kako bi u svega par koraka mogli da upute svoju žalbu. Rok za podnošenje prigovora je 90 dana, a rok avio-prevoznika da odgovori je 60 dana.

Inače, kako je navedeno na zvaničnom sajtu Direktorata, reklamacija je uspešno podneta kada putnik dobije odgovor sa referentnim brojem reklamacije. Avio-prevoznik, objašnjeno je, ima rok od 60 dana da odgovori (prihvati ili odbije reklamaciju uz obrazloženje odbijanja - pozove se na činjenice koje su uslovile otkazivanje, a koje oslobađaju prevozioca odgovornosti i isplate odštete).

Ako avio-prevoznik u roku od 60 dana od dana dostave kompletne dokumentacije neophodne za reklamaciju ne udovolji reklamaciji ili na istu ne odgovori, putnik ima pravo da povredu Zakona o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 87/2011 i 66/2015) prijavi Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

Nadležna služba za prava putnika utvrđuje da li je bilo povrede Zakona i upućuje putnike kako da ostvare svoja prava. Nezavisno od toga, putniku je na raspolaganju i mogućnost da svoja prava zaštiti pred nadležnim sudom.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, 28.08.2023.
Naslov: Redakcija