Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O KRITERIJUMIMA, USLOVIMA I NAČINU OBRAČUNA POTRAŽIVANJA I OBAVEZA IZMEĐU KUPCA – PROIZVOĐAČA I SNABDEVAČA: Javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele biće objavljen 3. septembra 2021. godine


Javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele Ministarstvo rudarstva i energetike će objaviti 3. septembra. Dakle, kreće se i sa konkursom, a procedura za građane je pojednostavljena. Jedino što je potrebno jeste da se obrate snabdevaču i u roku od nekoliko dana će biti priključeni na mrežu, objašnjeno je u resornom ministarstvu.

- Danas je sve drugačije. Nema kontakta sa državnom administracijom. Nisu potrebni idejno rešenje, lokacijski uslovi, rešenje o građevinskoj dozvoli, odobrenje o instalaciji, probni rad. Ništa od toga danas nije potrebno. Jedini korak koji građani treba da naprave posle kupovine i ugradnje panela je da se obrate snabdevaču, sa kojim izmene ugovor, i nakon toga budu priključeni na mrežu - objasnila je državna sekretarka Atanacković.

Kako je dodala, od tada će svi kupci-proizvođači dobiti dvosmerno brojilo, što znači da svu proizvedenu električnu energiju predaju mreži, a na kraju meseca se vidi razlika, pa će ako su proizveli više nego što su potrošili tu količinu prebaciti za sledeći mesec.

Ona je podsetila da je ranije bilo potrebno ispuniti niz administrativnih procedura i da je postupak trajao i duže od šest meseci.

Atanacković je dodala da je površina krovova u Srbiji oko 600 kvadratnih kilometara i da bismo, ako se iskoristi samo deset odsto, mogli da imamo oko šest gigavata iz solarnih panela.

- Solarni paneli imaju dvostruku korist za sve nas. Ekonomski su isplativi za sedam do osam godina, a radni vek panela je 25 godina. Računi za utrošenu energiju će biti znatno niži. Drugi bitan razlog je da konačno svi počnemo da vodimo računa o zdravlju životne sredine i energetskoj efikasnosti, jer godišnje bacimo proizvodnju jedne TE kroz prozor- navela je ona.

Izvor: Vebsajt Blic, 28.08.2021.
Naslov: Redakcija