Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA ODOBRAVANJE PROJEKTA ZA IPARD PODSTICAJE ZA DIVERZIFIKACIJU POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA I RAZVOJ POSLOVANJA: Rok za podnošenje zahteva do 1. oktobra 2020. godine, a može se dobiti od 5.000 do 300.000 evra za seoski turizam


Ugostitelji koji žele da unaprede svoju turističku ponudu ili tek započnu bavljenje tom delatnošću u ruralnim područjima Srbije mogu da dobiju IPARD podsticaje, a rok za podnošenje zahteva na javnom pozivu je do 1. oktobra.

Podnošenje zahteva je u toku, a za ovu meru vlada veliko interesovanje, rečeno je u Upravi za agrarna plaćanja.

Korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u iznosu od najmanje 5.000 evra, a najviše 300.000 evra po zahtevu, bez obzira na ukupnu vrednost investicije.

U pitanju je dugo očekivani prvi Javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, koji je raspisan u junu ove godine.

Javni poziv je raspisan u okviru IPARD Mere 7 koja je instrument pretpristupne pomoći EU usmeren na diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstva i razvoj poslovanja ulaganjem u investicione aktivnosti koje za cilj imaju razvoj ruralnog turizma i ostvarivanje prihoda poljoprivrednih gazdinstava od nepoljoprivrednih delatnosti.

To se odnosi na izgradnju smeštajnih kapaciteta, pratećih sadržaja i nabavku celokupne opreme potrebne za pružanje usluga u sektoru turizma, odnosno ugostiteljstva.

IPARD podsticaji utvrđuju se u procentualnom iznosu do 65 odsto vrednosti prihvatljivih troškova investicije, umanjenom za iznos poreza na dodatu vrednost.

Za taj poziv opredeljen je veći iznos od prethodno planiranog, tako da će korisnicima IPARD Mere 7 biti na raspolaganju 20 miliona evra javne podrške ili oko 2,3 milijarde dinara.

Iz Uprave za agrarna plaćanja kažu da je u Srbiji do sada sprovedeno osam IPARD javnih poziva, a realizovan je i isplaćen ukupno 181 IPARD projekat u iznosu od oko 8,9 miliona evra.

Izvor: Vebsajt RTV, 26.08.2020.
Naslov: Redakcija