Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRESAĐIVANJU LJUDSKIH ORGANA: Izjave o protivljenju doniranja organa potpisuju se kod izabranog lekara


Protiv doniranja organa u slučaju moždane smrti, od 2. avgusta kada je počela primena novog Zakona o presađivanju ljudskih organa ("Sl. glasnik RS", br. 57/2018), do 29. avgusta se izjasnilo 36 ljudi.

Najviše onih koji su stavili "veto" na svoje organe je sa teritorije Beograda, ukupno 16, i Vršca, gde je izjave da se izričito protive doniranju organa potpisalo 12 ljudi, rečeno je u Upravi za biomedicinu.

U Šapcu su potpisane dve takve izjave, a po jedan potpisnik dosad je registrovan u Malom Iđošu, Vladičinom Hanu, Loznici, Vranju, Golupcu... Izabrani lekari tvrde da pacijenti u većini i ne pitaju za takvu mogućnost.

Izjave o protivljenju doniranja organa potpisuju se kod izabranog lekara. Doktorka Vesna Rakonjac, v. d. direktora Uprave za biomedicinu, potvrđuje da se one istog dana mejlom prosleđuju Upravi, a kasnije i poštom.

- To potpuno isključuje mogućnost da se uopšte razmatra uzimanje organa od osoba koje se tome protive u slučaju da dožive moždanu smrt - objašnjava dr Rakonjac.

Oni koji su izričito protiv doniranja organa za takvu odluku uopšte ne moraju da navode razlog. To nije predviđeno ni upitnikom koji je standardizovan. Upisuju se samo osnovni podaci, srednje slovo, godište, pol, ne i matični broj.

- Iz Uprave se te izjave prosleđuju transplantacionim centrima - objašnjava dr Rakonjac: "Na osnovu toga su obavezni da kad god imaju pacijenta kojem je dokazana moždana smrt poređenjem podataka ustanove da li se on izjasnio protiv doniranja organa, a obavezna je i dodatna provera preko registra uprave za biomedicinu. Jer, ti centri su dužni da nas obaveste kad god imaju potencijalnog donora i onda će se proveriti da li je on eventualno bio protiv doniranja organa, pre nego što se razgovara sa porodicom.

Izjave protiv doniranja organa popunili su dosad, uglavnom pacijenti koji kod svog izabranog lekara dolazili po recepte za lekove, kaže dr Vesna Rakonjac i dodaje: Među njima su najbrojniji stariji pacijenti, a najstariji potpisnik izjave protiv doniranja organa je 1924. godište, a on i bez te izjave ne bi mogao da bude donor.

Izvor: Vebsajt Blic, 30.08.2018.
Naslov: Redakcija