Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O VISINI NAKNADE ZA TEKUĆE ODRŽAVANJE STAMBENIH ZGRADA, JAVNOG PREDUZEĆA "GRADSKO STAMBENO": Cene tekućeg ili redovnog održavanja zgrada u stambenim objektima sa liftom ubuduće 49 odsto više, dok će onima koji nemaju lift računi biti veći za 44 procenata


"Gradsko stambeno" je povećalo cene tekućeg ili redovnog održavanja zgrada, pa će Beograđani koji žive u stambenim objektima sa liftom ubuduće ovu uslugu plaćati 49 odsto više, dok će onima koji nemaju lift računi biti veći za 44 procenata.

- Bez povećanja cene za održavanje liftova nemoguće je obaviti taj posao. Grad Beograd je samostalno doneo odluku o povećanju cene održavanja liftova za dva dinara po metru kvadratnom. Sada sa povećanjem cena održavanja lifta u Beogradu iznosi 4,5 dinara po metru kvadratnom što je najniža cena u čitavom regionu. Recimo, u Sarajevu građani za istu uslugu plaćaju 12 dinara po kvadratu. "Gradsko stambeno" održava oko 6.500 najstarijih liftova u Beograda čija je prosečna starost preko 43 godine i bez povećanja cene održavanja nije moguće rešiti mnogobrojne zahteve građana koji imaju probleme sa liftovima - objasnio je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić.

Kako je objasnio, minimalna cena održavanja je određena na osnovu formule iz Mišljenja o primeni pojedinih odredbi Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016) koje je donelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture 7. decembra 2017. godine.

- Prema tom Mišljenju jedan od kriterijuma za određivanje minimalne cene je prosečna neto zarada u jedinici lokalne samouprave za prethodnu godinu, a ona je najviša u Beogradu - naveo je Vesić.

On je ponovio da su cene održavanja "Gradskog stambenog" u Beogradu ubedljivo najniže u regionu, navodeći da u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori za isti obim usluga i radova koje pruža "Gradsko Stambeno" u Beogradu građani plaćaju oko 30 dinara po metru kvadratnom, u Hrvatskoj 158 dinara po kvadratu, a u Sloveniji čak 824 dinara po kvadratnom metru.

- Najniža cena privatnih kompanija za održavanje stambenih zgrada sa liftom u Beogradu za sve usluge koje pruža "Gradsko stambeno" je 30 dinara po metru kvadratnom, a "Gradsko stambeno" održava oko 14.000 najstarijih zgrada u Beogradu čija je prosečna starost preko 50 godina - zaključio je Vesić.

On je poručio i da će Grad razgovarati s Vladom Srbije, odnosno Ministarstvom građevinarstva o mogućim korekcijama u primeni Zakona, a kako bi se izašlo u susret građanima i zaštitio njihov interes.

Izvor: Vebsajt Blic, 29.08.2018.
Naslov: Redakcija