Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINIMALNA CENA RADA PO RADNOM ČASU ZA 2019. GODINU: Socijalno-ekonomski savet još bez jedinstvenog stava o minimalcu


Kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta održan je u Uniji poslodavaca Srbije, uz učešće ministara za rad i finansije, Zorana Đorđevića i Siniše Malog, a glavna tema je bila povećanje minimalne cene rada.

Nakon kolegijuma SES-a, koji je bio zatvoren za javnost, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da još nije utvrđen predlog za sednicu SES-a koliko će biti povećan minimalac, ali da je sastanak bio vrlo konstruktivan i da je pozitivan signal dat prisustvom ministra finansija.

Nenezić je naveo da su svi izneli svoje stavove i dodao da je uveren da će doći do njihovog približavanja do 15. septembra, kada je zakonski rok do kada SES treba da iznese vladi svoj predlog za povećanje minimalca.

"Kolegijum je prošao u dobrom tonu iako je osetljiva tema minimalna cena rada, koju smo razmatrali. Razgovarali smo i o drugim temama, kao što su socijalno - ekonomsko delovanje u Srbiji. Postoji izuzetna volja svih socijalnih partnera da se dođe do konsenzusa kako bi se postigao pozitivan cilj i za privredu i građane i vladu", rekao je Nenezić.

Ističe da je Mali na kolegijumu izneo vrlo konstruktivne predloge.

"Ministar Mali je izašao sa nekoliko stvari koje dovode do toga da ćemo u narednom periodu doći do pravog privrednog ambijenta u Srbiji", dodao je Nenezić.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković.

Mediji su preneli da bi umesto 143 dinara, koliko sada iznosi minimalna cena rada, radnicima ubuduće radni sat mogao da bude plaćen oko 10 odsto više, odnosno 157,3 dinara.

Sindikati su, prema nezvaničnim informacijama, tražili 209 dinara. Poslednja korekcija najniže cene rada bila je u januaru ove godine, kada je minimalac sa 130 povećan na 143 dinara.

Nova minimalna cena rada trebalo bi da bude određena do 15. septembra, do kada bi stavove morali da usaglase država, sindikati i poslodavci.

Izvor: Vebsajt RTS, 30.08.2018.
Naslov: Redakcija