Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Autonomni ženski centar traži da se spreči odlaganje usvajanja Nacrta zakona


Autonomni ženski centar smatra da je vreme da se usvoji novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti i od premijerke Ane Brnabić traže da spreči dodatno odlaganje usvajanja Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti sa kojim se već značajno kasni.

Kako navode, iznenadila ih je informacija da ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Zoran Đorđević, predlaže formiranje nove radne grupe i izradu treće verzije nacrta Zakona, s obzirom na to da su predstavnici ministarstva na čijem je čelu bili uključeni u izradu trenutnog Nacrta zakona.

Takođe, izrada novog Nacrta zakona zahtevala bi dodatna izdvajanja iz budžeta Republike Srbije i neminovno bi odložila njegovo usvajanje, ukazuju u Centru.

Zato AŽC traži da se premijerka oglasi i spreči dodatno odlaganje usvajanja Zakona sa kojim se već značajno kasni.

Podsećaju da je nedavno ministarka Zorana Mihajlović, izjavila da je "pripremljen Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji će uskoro biti usvojen" i oko kog je postignut širok društveni konsenzus, ali da je dodala da još nema pozitivnog mišljenja od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva odbrane.

"Izgleda da Nacrt zakona neće ni dobiti očekivano "pozitivno mišljenje" - naše pitanje je zašto? Da li se ovde radi o (muškoj) dominaciji i želji da se uspostavi kontrola nad pravima žena, odnosno u oblasti koja duboko pogađa tradicionalno srpsko društvo? Da li je namera da se ono ne promeni, ili bar ne tako brzo kako je predložila ministarka Mihajlović", navodi se u saopštenju.

Kako ističu, zbog svega toga traže reakciju premijerke. Podsećaju da izrada novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti traje od polovine 2015. godine.

Februara 2016. je iz skupštinske procedure povučena prva verzija Nacrta zakona, tada Zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca, nakon oštre reakcije organizacija civilnog društva, među kojima je bio i Autonomni ženski centar.

"Možda ovaj Nacrt zakona nije najbolji, ali izražavamo sumnju da će naredni biti bolji, stoga tražimo da se što pre nađe u skupštinskoj proceduri", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Blic, 29.08.2017.
Naslov: Redakcija