Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Predviđeno je pooštravanje ograničenja dozvoljene količine alkohola u krvi na 0,2 promila. Odustalo se od toga da policija trajno oduzima vozila pijanim vozačima. Primenjivaće se rešenje po kome se alkoholisanom vozaču privremeno oduzima vozilo, što bi u praksi značilo da ko je pijan ide u zatvor na trežnjenje, a "pauk" odnosi automobil u depo i ta usluga se naplaćuje. Vozilo se privremeno oduzima i u slučaju da neko vozi bez dozvole ili ukoliko odbije da se podvrgne testiranju na alkohol. Povećavaju se i kazne za korišćenje mobilnih telefona i nevezivanje pojasa, sa sadašnjih pet na 10 hiljada dinara


Za dve nedelje pred Vladom Republike Srbije naći će se izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon i 9/2016 - odluka US) kojima će, između ostalog, biti pooštreno ograničenje dozvoljene količine alkohola u krvi na 0,2 promila. Slede i mere kojima će se kažnjavati vozači ako prekorače brzinu od 90 kilometara u gradu, odnosno 220 kilometara na sat na auto-putu.

Nove mera usmerene su na one koji voze i piju, nasilnički se ponašaju i nebezbedno prevoze decu i odrasle putnike. U zakonu je i niz novina koje se odnose na auto-škole i tehničke preglede gde će biti pojačan nadzor.

Iznenađenje počinje već na tehničkom pregledu gde više neće moći da se registruje vozilo po principu "dao sam saobraćajnu, a vozilo niko nije pregledao". Kontrolisaće se i da li osobe sa invaliditetom koriste vozila i da li su vozila koja se vode kao teretna koriste kao putnička.

"Ideja je da se obračunamo sa onim vozačima koji su incidentni koji prave prekršaje koji mogu dovesti do tragičnih posledica. Planiramo da se sa njima obračunamo jednostavno – tako što ćemo ih eliminisati iz saobraćaja", kaže Boris Antić sa Saobraćajnog fakulteta.

Odustalo se od toga da policija trajno oduzima vozila pijanim vozačima. Primenjena je praksa da se pijanom vozaču privremeno oduzima vozilo, što bi u praksi značilo da ko je pijan ide u zatvor na trežnjenje, a "pauk" odnosi automobil u depo i ta usluga se naplaćuje.

Tek kasnije u sudskom postupku utvrđuje se visina kazne. Ako je vozač ne plati može mu se oduzeti vozilo kao naknada, prodati na licitaciji i od tih sredstva naplatiti kazna.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja napominje da postoje zemlje gde se vozila uzimaju odmah na licu mesta. "Tamo gde je to primenjeno dalo je rezultata", dodaje Božović.

Vozilo se privremeno oduzima i u slučaju da neko vozi bez dozvole ili ukoliko odbije da se podvrgne testiranju na alkohol. Povećavaju se i kazne – zbog korišćenja mobilnih telefona, nevezivanja pojasa i svega drugog što utiče na bezbednost saobraćaja. Te kazne će se sa sadašnjih pet povećati na 10 hiljada dinara.

Visoka kazna predviđena je i za obilaženje vozila koje se zaustavilo da propusti pešaka. Ima novih predloga koji olakšavaju dosadašnja pravila tako da će biti smanjene kazne za zaboravne vozače kojima su istekla dokumenta. Biće bolje uređeno parkiranje, zaustavljanje i preticanje sporih učesnika u saobraćaju. Usvajanje zakona u parlamentu očekuje se za mesec-dva, a njegova puna primena od 2018. godine.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragan Milutinović, 28.08.2017.
Naslov. Redakcija