Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NACRT NOVOG ZAKONA O ZAŠTITI KONKURENCIJE


Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, kao ovlašćeni predlagač i Komisija za zaštitu konkurencije pokrenuli su postupak izrade Nacrta novog zakona o zaštiti konkurencije. Komisija će nakon izrade Nacrta, na isti način kako je to učinila i sa Uredbom o sadržini i načinu podnošenja prijave koncentracije ("Sl. glasnik RS", br. 5/2016), pozvati sve zainteresovane da dostave svoje primedbe i predloge, kako bi nova zakonska rešenja bila u još većoj meri harmonizovana ne samo sa pravom EU, već i prilagođena specifičnostima tržišta na teritoriji Republike Srbije.

Komisija očekuje saradnju sa akademskom i stručnom javnošću, kao i predstavnicima poslovne zajednice u najširem smislu, uključujući i advokatske kancelarije i učesnike na tržištu. S tim u vezi, Komisija je upoznata sa sadržajem navoda iz dokumenta na engleskom jeziku „Poziv na akciju – Zaštita slobodne konkurencije“, koji su pripremili jedna od advokatskih kancelarija i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti. Iako svrha ovog obaveštenja nije polemika sa autorima, nego najava novog zakona, ipak, s obzirom na to da pojava ovog dokumenta koincidira sa početkom rada na Nacrtu novog zakona, te kako se radi o tekstu koji sadrži netačne i paušalne ocene Zakona o zaštiti konkurencije ("Sl. glasnik RS", br. 51/2009 i 95/2013) i rada Komisije, ocenjeno je da je, u cilju pravilne informisanosti javnosti, ipak neophodno reagovanje u vezi sa pojedinim navodima. Pomenutim tekstom rad Komisije je ocenjen kao arbitraran, bez sudske kontrole, pojedine radnje koje preduzima u postupku, kao kršenje osnovnih ljudskih prava, a sam zakon kao neustavan, pa se poziv na akciju odnosi na njegovo ukidanje i donošenje novog zakona koji bi bio u skladu sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006). Bez namere da tumači odredbe Kodeksa profesionalne etike advokata ("Sl. glasnik RS", br. 27/2012), Komisija ipak podseća da navedeni kodeks, između ostalog, utvrđuje da je odnos advokata i državnih organa, izraz pravne kulture i uvažavanja pravničke profesije i da advokat treba da se u kontekstu ovog odnosa, ophodi odmereno i pristojno. Navedeni kodeks takođe utvrđuje da podnesci i usmena izlaganja advokata treba da budu jasni, sažeti, umesni i logični, a kritika koju advokat upućuje sudu, drugim državnim organima i njihovim predstavnicima ne sme da bude saopštena na neprimeren ili uvredljiv način. Imajući u vidu prethodno, a radi očuvanja ugleda same struke, Komisija će ocenu o eventualnom kršenju Kodeksa prepustiti Advokatskoj komori. Činjenica da autori teksta pozivaju na ukidanje Zakona o zaštiti konkurencije, kao neustavnog, za Komisiju nije iznenađenje, jer je takvih pokušaja bilo i ranije, ali je način na koji se to čini neprimeren u svakom pogledu.

Komisija je obaveštena da je dokument dostavljan i učesnicima na tržištu koji bi, ukoliko ne poznaju dovoljno Zakon o zaštiti konkurencije i rad Komisije, mogli biti dovedeni u zabludu, kako u pogledu nadležnosti i ovlašćenja Komisije, tako i u pogledu prava koja im ovaj zakon obezbeđuje.

Na kraju, bez obzira na ovu inicijativu, u kojoj se čak, što je apsolutno neprihvatljivo, tvrdi da će izmene Zakona o zaštiti konkurencije ojačati „postojeće neustavnosti“, Komisija ipak, polazeći od prethodnih dobrih iskustava, očekuje od svih zainteresovanih saradnju u postupku pripreme nacrta novog zakona o zaštiti konkurencije.

Izvor: Vebsajt Komisija za zaštitu konkurencije, 30.08.2017.
Naslov: Redakcija