Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PLATNIM USLUGAMA: Primena ovog propisa počinje 1. oktobra 2015. godine


Zakon o platnim uslugama ("Sl. glasnik RS", br. 139/2014 - dalje: Zakon), počeće da se primenjuje 1. oktobra 2015. godine štoće usloviti promene u poslovanju banaka. Zbog toga banke ovih dana šalju obaveštenja klijentima.

Banke su, naime, dužne da klijente obaveste o svakoj promeni, najkasnije dva meseca pre početka primene, a novi Zakon predviđa novine poput promena pojedinih tarifa, načina raskida ugovora, izdavanja izvoda...

Zakon predviđa da klijent može da raskine ugovor s bankom bilo kada, dok banka koja želi da raskine ugovor mora da mu da otkazni rok od dva meseca. Banka klijentu ne sme naplatiti naknadu za raskid ugovora. Ukoliko dođe do raskida, banka može da naplati naknadu samo za usluge pružene do dana raskida, a ukoliko je neka od njih plaćena unapred, za celu godinu banka je dužna da klijentu vrati ono što je preplatio.

Zakon otvara put za elektronske platne institucije i prvi put definiše elektronski novac, što bi trebalo da dovede do razvoja elektronske trgovine u Srbiji i stvaranja konkurencije bankama u platnom sektoru.

Od 1. oktobra 2015. godine platne kartice i elektronski novac će moći da izdaju ne samo banke već i privredna društva. Institucije elektronskog plaćanja biće strogo kontrolisane kako bi bilo sprečeno pranje novca, i neće otvarati tekuće račune, prikupljati štednju, davati kredite uz kamatu. 

Izvor: Vebsajt Blic, Redakcija, 27.08.2015.