Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POVERENIK: Predlog Ministarstvu zdravlja da se omogući primena dualnog biometrijskog skenera za sprečavanje krađe ili zamene beba u porodilištima


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, najavio je da će Ministarstvu zdravlja predložiti da omogući primenu uređaja za biometrijsku identifikaciju materinstva.

Ovaj uređaj je patentirao Komlen Lalović sa kojim se Poverenik i sastao. U saopštenju nakon razgovora sa tim pronalazačem, Poverenik je obećao da će u granicama ovlašćenja predložiti nadležnima da da odgovarajućim Pravilnikom omoguće primenu Lalovićevog dualnog biometrijskog skenera za sprečavanje krađe ili zamene beba u porodilištima.

"Budući da je reč o obradi biometrijskih, naročito osetljivih podataka (uzimanje otisaka prstiju majke i deteta u trenutku porođaja), ona bi se primenjivala isključivo uz izričiti pismeni pristanak majke", rekao je Šabić i dodao da bi po njegovom mišljenju u najvećem broju slučajeva postojala spremnost za to.

Šabić je ocenio da nadležni prilikom izbora zakonskih rešenja treba da vode računa o stavovima roditelja i naglasio da nije dobro što se sa donošenjem Zakona o postupku utvrđivanja činjenica o položaju novorođene dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji i drugih mera značajno docni u odnosu na rokove utvrđene odlukom Suda za ljudska prava u Strazburu.

"Još krajem 2008. godine upozorio sam nadležne, uključujući i Narodnu skupštinu da će neodgovoran odnos prema problemu dovesti do njegove eskalacije i da će problem poprimiti međunarodne razmere, što se i potvrdilo presudom Suda za ljudska prava u Strazburu, početkom 2013. godine", podsetio je Šabić.

On je ocenio da Lalovićev patent ne može rešiti probleme iz prošlosti, ali da bi mogao da ih otkloni u budućnosti i da je dobro što je taj pronalazač tražio i dobio od nekoliko porodilišta potvrdu vrednosti i zainteresovanost da počnu sa korišćenjem aparata.

"Posebno dobrim smatram spremnost pronalazača koju je u razgovoru izričito potvrdio, da se potpuno odrekne bilo kakvih imovinskih prava u vezi sa eksploatacijom njegovog patenta u porodilištima u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt B92, 29.08.2015.