Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI SET PROPISA IZ OBLASTI OBRAZOVANJA


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić, najavljuje promenu ocenjivanja u srednjim školama, formiranje registra učenika i studenata, racionalizaciju broja zaposlenih na fakultetima, a za septembarsko zasedanje Narodne skupštine Predlog zakona o naučno-istraživačkoj delatnosti.

U završnoj fazi je izrada novog Pravilnika o ocenjivanju učenika u srednjoj školi i on će biti objavljen prvih dana septembra. Novim Pravilnikom bitno drugačije će se vrednovati, ne samo rad na času i šta to nastavnik treba da ispituje, nego i disciplina, izostanci sa časova - "biće to dobar, jak alat u rukama nastavnika za kvalitetnije ocenjivanje", naveo je ministar.

Pri kraju je i priprema novog Pravilnika o upisu učenika u srednju školu, kojim se uvodi prag znanja za upis u četvorogodišnje srednje škole, koji će biti 50 poena.

Verbić je rekao i da će uskoro biti objavljena baza doktorskih disertacija, da će do kraja septembra 2015. godine javnost biti upoznata sa Strategijom naučno-istraživačkog razvoja Srbije, a do kraja 2015. godine godine i sa novim Nacionalnim okvirom kvalifikacija.

Racionalizacija broja zaposlenih biće sprovedena u osnovnim, srednjim školama, ali i u visokom obrazovanju. Ministar navodi da će svim dekanima biti poslat zahtev da u skladu sa Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015) utvrde taj broj za svaki fakultet.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 30.08.2015.