Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Rehabilitovan kralj Petar Drugi Karađorđević


Poslednji jugoslovenski monarh, kralj Petar Drugi Karađorđević pravosnažno je rehabilitovan. Rešenje o rehabilitaciji doneto je još 10. jula 2015. godine, ali se čekao zakonski rok od mesec dana da li će biti žalbe na ovu odluku.

Pošto žalbi nije bilo, kralj se može i zvanično smatrati neosuđivanim. On je ujedno i poslednji Karađorđević kome su vraćena građanska prava, čast i ugled.

Zastupnik prestolonaslednika Aleksandra, Đorđe Đurišić očekuje da ovih dana dobije i zvanično pravosnažno rešenje o rehabilitaciji:

- Tužilaštvo je odmah reklo da se neće žaliti, pa smo znali da će kralj i formalno biti rehabilitovan ove jeseni, ali nismo znali tačan datum. Početkom septembra ćemo jedan primerak rešenja o rehabilitaciji dostaviti Agenciji za restituciju. Tako će postupak odlučivanja o našem zahtevu za povraćaj imovine naslednicima Karađorđevića moći da se nastavi.

Zahtev za rehabilitaciju kralja Petra i njegovog sina Aleksandra zastupnici porodice podneli su 2. februara 2015. godine. Rehabilitacija je bila sudska, a ne zakonska. To znači da sud nije morao da odlučuje da li su ispunjeni zakonski uslovi za rehabilitaciju, već samo da donese rešenje, budući da su Zakonom o ukidanju ukaza o oduzimanju državljanstva i imovine porodici Karađorđević ("Sl. list SRJ", br. 9/2001 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja) Karađorđevići već rehabilitovani.

Prestolonaslednik Aleksandar rehabilitovan je prvi, odlukom sudije Predraga Vasića, 8. jula 2015. godine. Samo dva dana kasnije, sudija Snežana Savić Sabljić donela je i rešenje o rehabilitaciji njegovog oca. Ova odluka tada nije obelodanjena jer su zastupnici porodice čekali da postane pravosnažna.

Zahtev za rehabilitaciju podnet je na zahtev Agencije za restituciju, koja je prošlog oktobra tražila pravosnažna rešenja o sudskoj rehabilitaciji za kralja i prestolonaslednika. To je u skladu sa Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 108/2013 i 142/2014) uslov za povraćaj imovine za sve građane, pa i za kraljevsku porodicu.

Karađorđevići su podneli zahtev za povraćaj imovine krajem januara 2014. godine. Oni su tražili imovinu koja je posle smrti kralja Aleksandra, ostavinskim rešenjem od 27. oktobra 1938. godine, podeljena na tri jednaka dela između sinova Petra, Tomislava i Andreja. U zahtevu se nalaze: kompleks Belog i Kraljevskog dvora, kuće u beogradskim ulicama Patrijarha Dimitrija 52, Kralja Aleksandra 24, Krunskoj 7 i Sarajevskoj 37, kuća u Aberdarevoj 1 (nasledstvo kraljice Marije), livade kod Sokobanje i nameštaj, umetnine, skulpture, srebrnina...

- Rasprava o zahtevu za povraćaj imovine dinastiji Karađorđević biće održana početkom oktobra 2015. godine, a odluku očekujemo u decembru, eventualno u januaru - kaže Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju. - Beli dvor, po zakonu, kao zaštićeno kulturno dobro, neće biti vraćen, a što se tiče ostale imovine, videćemo tokom rasprave.

Izvor: Vebsajt Novosti, 29.08.2015.