Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VSS: Potrebno još oko 300 miliona dinara za isplate sa računa Višeg suda u Beogradu


Visoki savet sudstva (VSS) će se angažovati kod nadležnih institucija i obezbediti sredstva za isplate sa računa Višeg suda u Beogradu, koji je trenutno u blokadi zbog isplate troškova postupka oslobođenima u procesu poznatom kao "stečajna mafija".

U VSS procenjuju da će biti potrebno još oko 250 do 300 miliona dinara, pošto je premašen budžet VSS planiran za isplate sudskih troškova.

"Pare će biti obezbeđene, a plate zaposlenima isplaćene. To je obaveza VSS i to se ne dovodi u pitanje", rekao je predsednik VSS Dragomir Milojević.

On je precizirao da je od Višeg suda zatražen izveštaj o tome koliki će biti ukupni troškovi, i da će se potom obratiti Ministarstvu finansija kako bi mu se isplatila dodatna sredstva za ovu vanrednu naplatu.

Prema njegovim rečima, predmet "stečajna mafija" u oslobađajućem delu blokirao je stotine drugih isplata, kako zbog dužine trajanja, tako i zbog velikog broja optuženih koji su oslobođeni optužbi i imaju pravo na isplatu sudskih troškova.

Milojević je ukazao da bi troškovi sudskog postupka u slučaju oslobađajućih presuda trebalo da padaju na račun tužilaštva koje ne uspe da dokaže svoje optužbe.

Viši sud u Beogradu saopštio je prošle nedelje da su mu naplate troškova postupka "stečajna mafija" blokirali račun i da je od Visokog saveta sudstva zatražio hitan transfer novca radi izmirenja obaveza i isplate zarada zaposlenima.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu pravnosnažno je oslobođeno ili je optužba odbijena za ukupno 22 osobe, dok će ponovljeno suđenje za još 11 optuženih krenuti ispočetka 1. septembra 2015. godine.

Izvor: Vebsajt N1, 28.08.2015.