Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O PROGRAMU ISPITA I NAČINU POLAGANJA ISPITA, USLOVIMA ZA STICANJE I ODUZIMANJE LICENCE ZA PROFESIONALNOG UPRAVNIKA I SADRŽINI REGISTRA PROFESIONALNIH UPRAVNIKA: Građani koji žele da postanu profesionalni upravnici zgrade nisu u obavezi da prođu obuku Privredne komore Srbije


Građani koji žele da postanu profesionalni upravnici zgrade nisu u obavezi da prođu obuku Privredne komore Srbije.

Kako pišu "Novosti", da bi mogli da polažu ispit i dobiju licencu za rad neophodno je samo da uplate taksu u iznosu od 15.600 dinara za test, upis u registar i izdavanje "diplome". A njihovo je pravo da odluče da li će pohađati nastavu ili će se za ispitni rok spremati kod kuće.

Iako se u javnosti stekao utisak da je za testiranje i licenciranje neophodno da budući upravnici zgrada završe sedmodnevnu obuku, koja košta 30.000 dinara, ovo nije preduslov. Ukoliko budući kućepazitelj smatra da ispit može da spremi bez pojašnjenja predavača i da mu obuka nije potrebna, moći će da preskoči predavanja. A zakone i ostale udžbenike, koji su sastavni deo literature, moraće da pribavi i prouči sam.

Iz Privredne komore Srbije (PKS) potvrđuju da predavanja nisu obavezna i kažu da u Pravilniku o organizovanju ispita i sticanju licenci nisu navedena kao uslov za ispit. Shodno odluci, svaki kandidat može da proceni da li je u mogućnosti da samo uz pomoć literature spremi test.

Podsetimo, pisani deo ispita upravnici su polagali u ponedeljak, a do kraja jula biće poznati rezultati. Nakon toga ih od 2. avgusta očekuje usmeno propitivanje, pa dodela prvih licenci. Naredni ispitni rok biće organizovan u septembru, a u narednom periodu obuke će biti obavljane u proseku dva put godišnje.

Izvor: Vebsajt 021, 29.07.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija