Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITNIKU GRAĐANA: Novoizabrani ombudsman smatra će novi zakon morati da sačeka sledeću godinu


Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o zaštitniku građana ("Sl. glasnik RS", br.79/2005 i 54/2007) novoizabrani ombudsman Zoran Pašalić je rekao da one neće biti brze i za kratko vreme jer se moraju sagledati svi problemi i videti kako da se oni reše. ''Sada se već konsultujemo oko toga u kom domenu bi mogli da se krećemo'', objašnjava i dodaje da to nije ni malo lak posao i da bi bilo krajnje nezbiljno limitirati sa vremenom. I dok se nada se da će u nekoliko narednih meseci to biti rešeno, kaže da će novi zakon morati da sačeka sledeću godinu.

On navodi da će, između ostalog, izmenama Zakona o zaštitniku građana ("Sl. glasnik RS", br.79/2005 i 54/2007), koje su neophodne, predložiti da se zarada zaštitnika građana ''izjednači na logičan nivo''.

I dok javnosti ''pada u oči'' plata zaštitnika i njegovih zamenika, Pašalić ističe da svi drugi u toj instituciji imaju niže plate, koeficijent, nego što imaju ostali po Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 63/2006 - ispr., 115/2006 - ispr., 101/2007, 99/2010, 108/2013 i 99/2014).

Govoreći o planovima, novoizabrani ombudsman navodi da se prvenstveno mora govoriti o delu koji je predviđen poglavljem 23 - izmenama i dopunama Zakona o zaštitniku građana ("Sl. glasnik RS", br.79/2005 i 54/2007), o proširenju sistematizacije i novoj zgradi jer postojeći kapaciteti ne odgovaraju potrebama.

Smatra da zakon treba da pretrpi određene promene koje se tiču mnogih segmenata od statusa samog zaštitnika građana, obima njegovih ovlašćenja, jasnog tumačenja pojedinih odredbi, plata... Objašnjava i da je njegov cilj da institucija na čijem je čelu bude maksimalno dostupna svima prema kapacitetima koje ima.

''Ono što sam mogao da zaključim je da su kapaciteti takvi da ne mogu uvek da odgovore potrebama građana. Zato će jedna od mojih budućih delatnosti ići ka tome da se ti kapaciteti i potrebe usaglase u potpunosti'', rekao je Pašalić.

Ombudsman ističe i da je teško navesti i nabrojati sve probleme sa kojima se građani suocavaju jer pred tu instituciju dolaze problemi iz svih segmenta života. ''Mislim da postoje neke oblasti kojima bi trebalo više posvetiti pažnju poput radnog odnosa, položaja osoba sa invaliditetom i lica koje imaju određenih zdravstvenih problema...'', rekao je Pašalić.

Ocenjuje i da su ljudska prava u Srbiji u procesu u kome se stalno poboljšavaju i napreduju te da na tome treba raditi. ''Moj i posao cele ove institucije je da u narednom periodu idemo korak po korak ali napred'', rekao je Pašalić. Najavljuje i da će za par dana na sajtu ombudsmana biti objavljeno kada će lično primati građane.

Na pitanje da li će insistirati na većim ovlašćenjima ombudsamna, Pašalić kaže da treba više definisati postojeća ovlašćenja i dati im pravu definiciju te da izmene i dopune zakona treba da omoguće još veću širinu u delovanju. Kaže i da se autoritet stiče te da će u zavisnosti od njegovog rada imati podršku ili ne.

Pašalić se osvrnuo i na podatak da Skupština Srbije već treću godinu zaredom ne razmatra godišnji izveštaj o radu zaštitnika građana ocenjujući da je reč o problemu koji je postojao pre njegovog dolaska. Navodeći da je zakon apsolutno jasan, on je istakao da u sledeće periodu očekuje saradnju te da misli da neće biti problema.

Osvrćući se na događaje u Savamali, Pašalić kaže da je kancelarija Zaštitnika građana taj slučaj ispratila, te da je on pravno i faktički završen još pre nego što je došao na čelo te institucije.

Izvor: Politika, 30.07.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija