Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O REGISTRACIJI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA: Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu Pravilnika, čija registarska oznaka sadrži slova Č, Ć, Š, Ž i Đ ili Y i W, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate


Pravilnik o registraciji vozila koji predviđa ukidanje slova Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W izazvao je kod građana strah od mogućih novih finansijskih izdataka.

Međutim, iz MUP-a napominju da će registarske oznake sa tim slovima važiti do isteka roka za zamenu tablica.

"Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu Pravilnika, čija registarska oznaka sadrži slova Č, Ć, Š, Ž i Đ ili Y i W, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate", navode u MUP-u.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže da je takvu odluku trebalo doneti i ranije.

"Tu je postojao i problem ustavnosti date odredbe pravilnika s obzirom da naš ustav predviđa službenu upotrebu srpskog jezika, ćiriličkog pisma i u zakonu određenim uslovima latiničnog pisma, a kako slova W i Y ne pripadaju srpskom pismu, tako ni njihovoj upotrebi nije bilo mesta na registarskim tablicama. Izuzetak ostaje slovo X koje se može tumačiti kao ćirilično H, a pre svega zbog taksi vozila odnosno simbola TX koji su rezervisani za taksi vozila", smatra Okanović.

Slova sa dijakritičkim znacima mogla su da naprave problem u inostranstvu, ali i ukoliko određeni softver ili sistem ne prepoznaje slova našeg pisma.

"U dosadašnjoj praksi vlasnici vozila su nailazili na niz sitnih problema vezanih za te kvačice na slovima, koje su rešavali sa manjim ili većim naporom. Izmenom pravilnika će ti problemi definitivno biti otklonjeni. Dakle, građani neće morati da razmišljaju da li ovde ili u inostranstvu razni softveri i sistemi prepoznaju naša slova ili ne prepoznaju", kaže Okanović za N1.

Ova slova ostaće u nazivima gradova, što znači da se oznaka za Čačak ili Kruševac neće menjati.

Trajanje registarskih tablica produženo je za dve godine, odnosno, umesto dosadašnjih sedam, važiće devet godina.

Novi pravilnik na snagu stupio je na snagu 29. jula.

Izvor: Vebsajt 021, 29.07.2017.
Naslov: Redakcija