Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

GRAD BEOGRAD: 30. jula 2015. godine održana sednica Skupštine grada - Beograd dobija Slobodnu zonu, Slobodan Jovanović dobija bistu ispred Pravnog fakulteta


Slobodna zona Grada Beograda i zvanično je osnovana 30. jula 2015. godine, a na dve lokacije na ukupnoj povšini od oko 98 hektara, investitorima će biti pružene brojne pogodnosti.

Na sednici Skupštine grada osnovano je i privredno društvo sa ograničenom odgovornošću za upravljanje Slobodnom zonom Beograda.

Predlog da bude osnovana Slobodna zona podržale su sve odborničke grupe.

Obrazlažući Predlog, gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, je rekao da se osnivanjem Slobodne zone stvara bolja investiciona klima i da se investitorima nude povoljniji i konkretniji uslovi za rad.

Društvo za upravljanje Slobodnom zonom može obavljati sve poslove kojima se obezbeđuju prostorni, energetski, tehnički i drugi uslovi za obavljanje delatnosti u Slobodnoj zoni, kao i spoljnotrgovinsku delatnost, ukoliko za to ispunjava zakonski predviđene uslove.

Osnivač društva je Grad Beograd, a ukupan upisani novčani deo osnovnog kapitala Društva iznosi 1.000 dinara.

Odbornici su odredili i predstavnike Beograda u Skupštini društva za upravljanje slobodnom zonom Beograda. Predsednik Skupštine društva je diplomirani ekonomista Mirjana Bogdanović, a članovi su i ekonomisti Jovan Ivačković i Branislav Baćović.

Područje Slobodne zone Beorgada sastoji se od dve zasebne celine: Zona 1 - područje "Barič" i Zona 2 - područje "Reva" na opštini Palilula. Ukupna površina Slobodne zone je nešto veća od 97 hektara, od čega je u Bariču oko 41 hektar, a u Zoni 2 oko 56.

Područje "Barič" se nalazi na prostoru koje se sa jedne strane prostire od Železničke ulice koja se nalazi u industrijskoj zoni Barič i koja je paralelna sa putem Beograd - Obrenovac do reke Save. Zona 2 - područje "Reva" nalazi se između Pančevačkog puta, Dunava i novoplanirane luke.

Cilj osnivanja "Slobodne zone Beograda", čiji je osnivač Grad, je da se podstakne privredna aktivnost na lokacijama gde se formira slobodna zona, kao i investiranje domaćeg i stranog kapitala i organizovanje proizvodnje radi plasmana na domaćem tržištu i u izvozu.

Pogodnosti proglašenja Slobodne zone su višestruke, ne samo za jedinicu lokalne samouprave zbog privlačenja direktnih investicija, već i za investitore, odnosno korisnike koji na teritoriji slobodne zone mogu obavljati proizvodne i uslužne delatnosti uz određene pogodnosti.

Reč je o fiskalnim pogodnostima - oslobađanju od plaćanja PDV-a na unos dobara u slobodnu zonu, kao i pružanje prevoznih i drugih usluga u vezi sa unosom dobara, oslobađnje od plaćanja PDV-a na promet dobara i usluga u slobodnoj zoni i između korisnika dve slobodne zone, oslobađanje od pojedinih poreskih opterećenja za direktne strane investicije..., a postoje i brojne carinske pogodnosti.

Uvoz u slobodnu zonu i izvoz iz nje su potpuno slobodni, odnosno ne primenjuju se kvote, uvozne ili izvozne dozvole ili druga ograničenja spoljnotrgovinskog prometa.

Roba se iz slobodne zone može privremeno izneti na ostali deo domaće teritorije ili uneti u slobodnu zonu sa ostalog dela domaće teritorije radi oplemenjivanja (prerade, dorade, obrade, ugradnje, opravke, kontrole kvaliteta, marketinške prezentacije...), što pruža velike mogućnosti povezivanja sa domaćom privredom.

Na sednici Skupštine grada doneta je i odluka da će Profesor Slobodan Jovanović dobiti bistu na platou ispred Pravnog fakulteta, u Bulevaru kralja Aleksandra.

Bista će biti podignuta sredstvima Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

O podizanju biste staraće se Odbor za podizanje biste profesoru Jovanoviću, koji je osnovan na istoj sednici, Sekretarjat za kulturu i Zavod za zaštitu spomenika culture Beograda.

Slobodan Jovanović (1869-1958) bio je srpski pravnik, istoričar, književnik, političar, profešor i rector Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije i dekan Pravnog fakulteta.

Predsednik Odbora za podizanje biste profesoru Jovanoviću biće dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović, a članovi gradski menadžer Goran Vesić, načelnik Gradske uprave Sandra Pantelić, gradski javni pravobranilac Ljiljana Blagojević, šef kabineta gradonačelnika Beograda Luka Tomić, odbornik u Skupštini grada Bojana Sekulović i sekretar Pravnog fakulteta BU Miljko Valjarević.

Na sednici Skupštine grada takođe je odlučeno da će zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović biti imenovana za predsednika Nadzornog odbora Fondacije za mlade talente grada Beograda, na period od četiri godine.

Za članove Nadzornog odbora, takođe na četiri godine, imenovani su profesor Ekonmskog fakulteta Dragan Đuričin i asistent na tom fakultetu Iva Vuksanović.

Odbornici su imenovali Dragana Todorovića za vršioca dužnosti zamenika direktora Apoteke "Beograd", pošto je sa te dužnosti razrešena Vera Lazović.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 30.07.2015.