Zastava Bosne i Hercegovine

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Unaprediti postupanje prema zadržanim licima


U cilju praćenja postupanja nadležnih organa prema zadržanim licima, Zaštitnik građana u obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM) učestalo posećuje policijske uprave i zavode za izvršenje krivičnih sankcija. Zadržana lica, po pravilu u krivičnom postupku, se često smeštaju u prostorije zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, a Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde su to pitanje uredili Sporazumom o saradnji. NPM smatra dobrom praksom uređivanje pitanja od značaja za postupanje prema tim licima, jer sporazum omogućava bolju saradnju državnih organa i službenicima olakšava izvršavanje njihovih konkretnih zadataka, a istovremeno, kroz uspostavljanje procedura i preciziranje nadležnosti, omogućuje lakše ostvarivanje prava lica prema kojima službenici tih organa postupaju.

Na osnovu činjenica utvrđenih tokom obavljanja poseta, NPM je našao da postupanje prema zadržanim licima koja borave u zavodima nije uvek u potpunosti u skladu sa važećim propisima i standardima i da je postupanje potrebno unaprediti tako da se zadržana lica uvek smeštaju odvojeno od drugih lica lišenih slobode, da im se omogući boravak na svežem vazduhu i da im se obezbede sredstva i uslovi za održavanje lične higijene. Stoga je NPM još u novembru 2020. godine uputio preporuke Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu pravde da odgovarajućim dopunama pomenutog sporazuma urede ta pitanja, kao i da radi informisanja o obavezama koje imaju u postupanju prema zadržanim licima sporazum dostave svim zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, odnosno svim policijskim upravama.

Iako su ministarstva obaveštavala o toku priprema za zaključenje dopuna sporazuma, NPM do danas nije dobio informaciju da li je postupljeno po upućenim preporukama. NPM će svakako nastaviti da u obavljanju svojih aktivnosti doprinosi unapređenju postupanja nadležnih organa u ovom delu.

Preuzmite:


Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 23.05.2023.
Naslov: Redakcija