Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PARNIČNOM POSTUPKU: Advokati najavljuju štrajk, ako se Nacrt zakona ne povuče iz procedure


Grupa advokata blokirala je prošle nedelje na 10 minuta ulaz u Terazijski tunel u znak upozorenja da će, ukoliko zakonodavac ne povuče Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku do 1. juna, stupiti u obustavu rada.

Kako su pre toga ocenili na protesnom skupu ispred Advokatske komore Srbije, izmene su protivustavne i narušavaju pravnu sigurnost.

Prema rečima advokata Jelene Pavlović koja se obratila okupljenima, zatečeni su predlogom propisa koji je 19. maja osvanuo na sajtu Ministarstva pravde, kada je i otvorena javna rasprava. Advokati su protiv dogovora koji su u ponedeljak ujutro postigli ministarka pravde Maje Popović i predsednik AKS Viktor Gostiljac, a koji predviđa da će rasprava trajati sve dok se ne postigne konsenzus. Advokati pak smatraju da aktuelne izmene treba povući "jer su nepopravljive i smanjuju nivo dostignutih prava".

Najviše zamerki odnosi se na odredbe koje predviđaju odbacivanje tužbe ili žalbe na tužbu ukoliko stranka ne plati taksu. U tim slučajevima smatraće se da je tužbu sama stranka povukla. Advokati kažu da to znači da oni sa skromnim primanjima potpuno gube pristup pravdi. Takođe, predviđeno je da se zakonske odredbe primenjuju retroaktivno, što je, kažu, direktno suprotno Ustavu i ugrožava više od 800.000 parnica koje su u toku.

Izmene predviđaju i olakšice sudovima kada odlučuju u masovnim sporovima, kao što su npr. tužbe protiv banaka, ali advokati tvrde da ponuđena rešenja idu na štetu zastupnika i građana. Recimo, ako je neko podneo četiri različite tužbe za četiri kredita, čak i ako dobije sva četiri spora, sud može u jednom da mu dodeli troškove postupka, a da u preostala tri mora da ih plati, pošto je sudija ocenio da je jednim postupkom mogao da obuhvati sve tužbe. Za advokate je sporna i obavezna elektronska korespodencija sa sudom, kao i to što će kod zahteva o izuzeću sudije praktično odlučivati sam sudija i još će moći da kazni stranku ako proceni da je cilj zahteva odugovlačenje postupka. Od 430 članova Zakona menja se više od 170.

Advokatska komora Srbije nije organizovala protest, ali ga podržava, rekao je predsednik AKS Viktor Gostiljac.

- Protest je opravdan i shvatamo ga kao deo zajedničkih napora da dođemo do najboljeg rešenja u vezi sa izmenama ZPP - kaže Gostiljac.

Ministarka pravde i predsednik AKS zajedničkim saopštenjem žele da potvrde da će se u daljim razgovorima razmotriti sve primedbe kako bi se došlo do rešenja u opštem interesu, saopštilo je ovo Ministarstvo:

- Javna rasprava je tek počela, a cilj izmena je postizanje usklađenosti sa EU standardima, unapređenje efikasnosti pravosuđa, skraćivanje trajanja postupaka, ravnomerna opterećenost sudova...

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 25.05.2021.
Naslov: Redakcija