Zastava Bosne i Hercegovine

EUPRAVA: U naredne tri godine više stotina usluga javne uprave biće digitalizovano i dostupno za privredu i za građane putem mobilnog telefona ili preko interneta


Direktor Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović kaže je da je plan da na portalu eUsluge budu na jednom mestu sve usluge koje država pruža građanima.

On je na panelu "Kako prebroditi digitalni jaz" u okviru 28. Kopaonik biznis foruma rekao da je ambicija da u naredne dve, tri godine više stotina usluga javne uprave budu digitalizovano i dostupno za privredu i za građane putem mobilnog telefona ili preko interneta.

Jovanović je rekao da je u poslednje tri četiri godine urađeno mnogo na planu digitalizacije što se, kaže, videlo u kovid krizi i sistemu za elektronsko prijavljivanje građana za vakcinaciju.

"Shvatili smo koliko je bitno da usluga bude jednostavna. Naš cilj je da u narednom periodu idemo u tom smeru da građanina postavimo u središte pažnje i da samo razmišljamo iz ugla građanina kako da najjednostavnije sve usluge eUprave budu dostupne putem interneta ili mobilnog telefona za dve, tri godine", kaže Jovanović

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Predrag Nikolić kaže da postoji veliki geografski disbalans kada je reč o primeni digitalizacije u poslovanju s obzirom na to da je 60 odsto preduzeća koja primenjuju digitalizaciju u poslovanju u Beogradu i na severu zemlje, dok na jugu zemlje iznosi 14 odsto.

Naveo je da skoro 50 odsto u malih i srednjih preduzeća planira da investira u digitalno poslovanje i da menja svoje procese i poslovne modele.

Direktor Nacionalne akademije za javnu upravu Dejan Miletić rekao je digitalna pismenost važna za jačanje kompetencija državnih službenika na svim nivoima i da se akademija orijentisala prema obukama koje bi ojačale znanja državnih službenika.

On je istakao saradnju sa Kancelarijom za IT I eUpravu u implementaciji programa i razmeni ideja.

"Akademija je uspela da se osposobi i pre pandemije da na digitalnim platformama može da obučava državne službenike", rekao je Miletić.

Ukazao je i na to da nema efikasne državne uprave bez kvalitetne i obučene administracije.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Frensis Pikap rekla je da je digitalni jaz kompleksan sa više aspekata i da nema jednog rešenja za njegovo prevazilaženje.

"Među ljudima postoje velike razliike u smislu pristupa digitalnim tehnologijama. Mobilni telefoni i kompjuteri nisu dovoljni. Ljudi moraju da budu digitalno pismeni i da koriste digitalne usluge i prednosti koje donosi digitalizacija", rekla je Pikap.

Ona kaže da je potrebno prebroditi razlike u digitalnoj pismenosti jer, kako navodi, produbljivanje nejednakosti može da dovede do migracija i konflikata.

Kaže da su benefiti digitalizacije nesumnjivi i da se to pokazalo u kovid krizi.

Pikap je navela i da je Vlada Srbije prepoznala značaj digitalnih usluga i njihove dostupnosti, a da je sjajan rezultata koji je postigla uvođenje sistema za komunikaciju sa građanima za prijavljivanje za vakcinaciju.

"Kovid je ubrzao digitalnu transformaciju i elektronske usluge. Moramo to da zadržimo nakon krize", ocenila je Pikap i navela da usluge ne smeju da budu samo digitalne, nego i inkluzivne.

"UNDP podržava vladu od samog početka u sprovođenju digitalne agende", dodala je.

Izvršna direktorka Centra za istraživanje javnih politika Tanja Jakobi kazala je da su se s digitalnom transformacijom pojavile digitalne platforme koje su pomogle prenos digitalnih znanja i "usisale" viškove radne snage, ali da je to otvorilo i neka pitanja iz oblasti radnog odnosa.

Izvor: Vebsajt B92, 26.05.2021.
Naslov: Redakcija