Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ETANOLU: Izmenama Zakona uspostaviti kontrolu uvoznika - da li uvoze etanol za sopstvenu proizvodnju ili za preprodaju, kao i da se za svaku isporuku pribavi analiza od strane domaće akreditovane laboratorije


Uvažavajući inicijativu proizvođača etanola za primenu Zakona o etanolu ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009), Udruženje za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS organizovalo je radni sastanak sa proizvođačima i predstavnicima nadležnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Zahteva se uspostavljanje kontrole uvoznika - da li uvoze etanol za sopstvenu proizvodnju ili za preprodaju, kao i da se za svaku isporuku pribavi analiza od strane domaće akreditovane laboratorije.

S obzirom na to da je Srbija jedna od retkih zemalja u kojoj alkohol nije akcizna roba, a uvažavajući inicijativu proizvođača etanola oko primene Zakona, Udruženje za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS je pokrenulo dijalog između proizvođača etanola i predstavnika nadležnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Dve glavne teme razgovora dve strane su predlozi proizvođača etanola da se izvrši puno sprovođenje Zakona, odnosno, uspostavi kontrola uvoznika u smislu da li uvoze etanol za sopstvenu proizvodnju ili ga preprodaju, da se ukoliko se uvoznici i proizvođači poistovećuju uvoznici registruju u Ministarstvu poljoprivrede i ispune sve uslove vezane za kontrolu i stavljanje u promet etanola, kao i da se za svaku pojedinačnu nabavku, tj. isporuku, pribavi analiza od strane domaće akreditovane laboratorije.

Svi učesnici su se složili da treba pokrenuti inicijativu za izmenu i dopunu važećeg Zakona. Zakon je na osnovu akcionog plana Vlade Republike Srbije o harmonizaciji domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU prešao u nadležnost Ministarstvu finansija. Na sastanku je istaknuto i da predstoji i period uvođenja akciza na alkohol i to je razlog preuzimanja nadležnosti ali da bi svakako bilo neophodno da Ministarstvo poljoprivrede obezbedi predstavnika u radnoj grupi za izradu zakona, u kojoj bi trebalo da budu svi zainteresovani faktori, proizvođači, uvoznici, trgovci i krajnji korisnici.

Izvor: Vebsajt Privredna komore Srbije, 30.05.2018.
Naslov: Redakcija