Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Od juna 2017. godine odgovoreno na više od 200.000 upita građana


Od početka razmene podataka preko eZUP-a, Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016), administracije u gradovima i opštinama odgovorile su na više od 200.000 upita. To praktično znači da 200.000 puta nismo tražili od građana da donose uverenja i izvode, već smo te podatke pribavili sami, rekao je ministar državne uprave, Branko Ružić.

Navodi da aplikaciji eZUP sada može da pristupi 129 opština i gradova i 16 gradskih opština grada Beograda.

Podsetio je da je obavezna razmena podataka iz službene evidencije započeta primenom Zakona od juna 2017. godine.

Ona je podrazumevala razmenu (poštom, kurirom, lično...) podataka, informacija ili dokumenata koje uprava već u svojim bazama poseduje, a do tada je njih u vidu izvoda, uverenja ili potvrda tražila od građana.

"Paralelno sa primenom novog Zakona, Ministarstvo je radilo na aplikaciji eZUP, putem koje bi se ti isti podaci razmenjivali elektronskim putem", ističe ministar Ružić.

Trenutno na eZUP-u ovlašćeni službenici imaju mogućnost razmene podataka iz osam baza - matičnih knjiga, MUP, Poreske uprave, Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Republičkog geodetskog zavoda, a od nedavno i Ministarstva pravde.

Ministar ističe da je pravo svih građana da traže da po novom Zakonu podatke iz ovih osam baza službenici sami pribave za potrebe završavanja procedura i istovremeno i obaveza zaposlenih da primenjuju Zakon u korist građana Srbije.

"Novi Zakon i nova aplikacija doneli su ne samo uštede za građane, već će i olakšati rad nama u upravi. To je važno s aspekta optimizacije uprave kojoj težimo da sa manje postignemo više", rekao je Ružić.

Izvor: Vebsajt RTS, 29.05.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija