Zastava Bosne i Hercegovine

KORISNICI KREDITA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA ODRŽAĆE PROTEST ISPRED VRHOVNOG KASACIONOG SUDA 2. JUNA 2017. GODINE: VKS tri meseca kasni sa ujednačavanjem sudske prakse na osnovu rešenja novosadskog Apelacionog suda, kojim je pravnosnažno raskinut jedan ugovor indeksiran u švajcarskim francima. Jedini cilj protesta je ubrzavanje tog jedinstvenog stava u cilju pomoći ovim dužnicima, ali i državi


Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" najavilo je da će u petak, 2. juna 2017. godine od 14 časova ispred Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u Beogradu biti održan protest oštećenih korisnika kredita u švajcarskim francima.

Ovo Udruženje podseća da je u ovom sudu od oktobra prošle godine na reviziji Rešenje novosadskog Apelacionog suda, kojim je pravnosnažno raskinut jedan ugovor o kreditu u švajcarcima, a VKS je još početkom godine najavio jedinstven stav po ovim pitanju za kraj februara.

"Prošlo je tri meseca od tada, a korisnici ovih kredita svakodnevno trpe ogromnu štetu plaćajući dva i po puta veće mesečne rate na uvećane glavnice kredita. Samo jedan klijent koji je podigao 150.000 evra (u francima), banci je isplatio oko 135.000 evra i onda dobio tužbu na neverovatnih 400.000 evra. Takvih primera je oko 20.000 u Srbiji, koje je NBS prepustila na nemilost bankama, iako je CHF problem svugde u regionu već rešen", stoji u saopštenju "Efektive".

Udruženje bankarskih klijenata dodaje da je jedini cilj protesta ubrzavanje tog jedinstvenog stava u cilju pomoći ovim dužnicima, ali i državi, jer dodatnim odlaganjem donošenja ove odluke biće sve veći broj porodica koje će biti izbačene na ulicu.

Izvor: Vebsajt 021, 29.05.2017.
Naslov: Redakcija