Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VOJNOJ, RADNOJ I MATERIJALNOJ OBAVEZI: Prema Zakonu vojni obveznik u toku jedne kalendarske godine može biti pozvan 15 dana na obuku, odnosno, 90 dana na vojnu vežbu, kada je reč o pasivnoj rezervi. Svakom pripadniku koji je pozvan na obuku ili vojnu vežbu sleduju troškovi putovanja, od mesta prebivališta, do lokacije svoje jedinice, a u zavisnosti da li su vojni obveznici zaposleni ili ne, pripadaju im različite naknade. Onima koji nisu zaposleni pripada naknada koju propisuje Vlada RS. Lica koja su zaposlena, primaju platu kod svog poslodavca, koju Ministarstvo odbrane refundira poslodavcu


Planovi pozivanja i obučavanja rezervnog sastava Vojske Srbije donose se unapred tako da su neistiniti navodi da su iznenada pristigle "plave koverte" sa pozivima, izjavio je načelnik Odeljenja za obuku Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Boško Zorić.

Zorić kaže da Generalštab pravi srednjoročne planove pozivanja i obučavanja rezervnog sastava i objašnjava da je trenutno na snazi plan koji obuhvata period od 2016. do 2018. godine, dok će se sledeće godine raditi novi plan koji će obuhvatiti srednjoročni period od 2019. do 2021. godine.

"U tom planu definišemo broj obveznika rezerve, koje ćemo pozivati u narednim godinama. Na osnovu našeg plana, jedinice izrađuju svoje srednjoročne i godišnje planove i obuke rezervnog sastava", naglasio je Zorić i naveo da svi ti planovi stupaju na snagu u septembru ili oktobru tekuće godine za narednu kalendarsku godinu.

Govoreći o značaju obuke pripadnika rezervnog sastava, istakao je da je reč o sastavnom delu obuke Vojske Srbije, koju čine mirnodopski i ratni sastav, odnosno, onaj koji se popunjava iz rezerve.

"Ovde imamo priliku da iz razgovora sa licima iz rezervnog sastava saznamo da su oni služili vojni rok pre deset ili petnaest godina, pa je evidentno da je tu potrebna višednevna obuka da bi se oni vratili u trenaž", kaže Zorić.

Kako je naveo, vojni obveznik, po važećem Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi ("Sl. glasnik RS", br. 88/2009 i 95/2010), može u toku jedne kalendarske godine biti pozvan 15 dana na obuku, odnosno, 90 dana na vojnu vežbu, kada je reč o pasivnoj rezervi.

Kaže i da svakom pripadniku koji je pozvan na obuku ili vojnu vežbu prvo sleduju troškovi putovanja, od mesta prebivališta, do lokacije svoje jedinice, a u zavisnosti da li su vojni obveznici zaposleni ili ne, pripadaju im različite naknade.

Onima koji nisu zaposleni, dodaje, pripada naknada koju propisuje Vlada Republike Srbije.

Lica koja su zaposlena, primaju platu kod svog poslodavca, koju Ministarstvo odbrane refundira poslodavcu, objasnio je pukovnik Zorić dodajući da, za pripadnike rezervnog sastava, koji su podoficiri i oficiri, sleduje još i naknada za službeno i trupno putovanje za vreme boravka u jedinicama Vojske Srbije.

Prema njegovim rečima, za ljude koji su više puta pozivani na obuku, koji su u skorije vreme služili vojni rok pod oružjem, potrebno je manje vremena da dostignu te standarde.

Izvor: Vebsajt RTV, 29.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija