Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKOM APELACIONOG SUDA BLOKIRAN RAD ADVOKATSKE KOMORE SRBIJE: Rukovodstvu AKS Sud je zabranio da saziva sednice Skupštine i Upravnog odbora, da donosi odluke, da učestvuje u radu Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Ako bi se ovo dosledno sprovodilo, ispalo bi da nisu imali pravo ni da upisuju nove advokate u imenik, a samim tim, oni koji su upisani od 2012. godine zastupali su klijente nezakonito. Ovakvo tumačenje izazvalo bi potpuni pravni haos, pa zato na tome neće insistirati nijedna od advokatskih komora


Presuda Apelacionog suda kojom se zabranjuje dalji rad predsedniku, potpredsedniku, nadzornom odboru i disciplinskim organima Advokatske komore Srbije, samo je dolila ulje na vatru u sukobu između rukovodstva AKS, i rukovodstava komora Beograda i Vojvodine, pljušte optužbe za uzurpaciju funkcija, ali i za nenamensko trošenje novca.

Kako kažu u AK Beograda, rukovodstvu Komore Srbije Sud je praktično zabranio da saziva sednice Skupštine i Upravnog odbora, da donosi odluke, da učestvuje u radu Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Ako bi se ovo dosledno sprovodilo, ispalo bi da nisu imali pravo ni da upisuju nove advokate u imenik, a samim tim, oni koji su upisani od 2012. godine zastupali su klijente nezakonito. Ovakvo tumačenje izazvalo bi potpuni pravni haos, pa zato, kako nam je potvrđeno, na tome neće insistirati nijedna strana.

Presudom Apelacionog suda, kojom se poništavaju izbori rukovodstva AKS iz 2012. godine, onemogućen je rad Advokatske komore Srbije, kaže Slobodan Šoškić, predsednik AKB. On dodaje da će Dragoljub Đorđević, predsednik AKS, ostati zabeležen "u istoriji advokature, kao čovek koji ne poštuje sudske presude":

- Presude, čak i kada su nakaradno donete, imaju autoritet pravosnažnosti i moraju se poštovati, posebno ako ste advokat. A Đorđević nije poštovao ni presudu kada su poništeni, izbori za Komoru Beograda, 2013. godine, kao što ne poštuje ni ovu. -

Mada Šoškić tvrdi da je sud zabranio AKS da saziva sednice Upravnog odbora, Đorđević najavljuje sednicu za ovu nedelju. Posle toga će se znati kako Komora funckioniše u tehničkom mandatu, jer, kako kaže, Statut Advokatske komore Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 85/2011, 78/2012 i 86/2013 - dalje: Statut) tačno propisuje ko i kako je vodi ako nema predsednika.

- Sve je krenulo iz AK Vojvodine, odnosno njenog predsednika Srđana Sikimića, kog Šoškić slepo sluša - tvrdi Đorđević, i naglašava da je u pitanju borba za mesto predsednika AKS. - Meni je svakako istekao mandat, ali, prema Statutu, funkciju predsednika AKS kada nema predsednika (a sada ga odlukom Apelacije nema) trebalo bi da obavlja prethodni predsednik. A to sam opet ja.

Takođe dodaje da je pre dve nedelje održana sednica AKB, na kojoj većina nije dala poverenje svom rukovodstvu:

- Pošto sam i ja član AKB, doneli smo odluku da posebno telo napiše statut AKB, jer ga ova Komora nema već šest godina. Posle nas, 17. septembra, čeka Skupština AKB, pa izbori 29. oktobra 2016. godine. Posle toga slede i izbori za AKS. -

Na sve ovo Srđan Sikimić, predsednik AK Vojvodine, odgovara pitanjem: "Đorđeviću, gde su naši milioni?" On, naime, tvrdi da se ne zna gde je otišlo osam miliona dinara AKV, odnosno ukupno 30 miliona dinara AKS.

Đorđević kaže da je pre dve godine Apelacioni sud doneo pravosnažnu presudu po kojoj ni Slobodan Šoškić više nije predsednik AKB. Kako navodi, postoji i prvostepena presuda kojom se osporava postojanje UO beogradske Komore.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 27.05.2016.
Naslov: Redakcija