Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONODAVNI OKVIR OSNOVA ZA ENERGETSKU TRANZICIJU


Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je Srbija donošenjem novog zakonodavnog okvira napravila osnovu za pokretanje procesa energetske tranzicije.

Mihajlović je u Pragu razgovarala sa zamenikom sekretara SAD za energetiku Davidom Turkom (David Turk) o saradnji dve države u procesu energetske tranzicije, energetskoj bezbednosti i nezavisnosti, kao i o diversifikaciji u gasnom sektoru.

Kako je saopštilo Ministarstvo, oni su razgovarali o izgradnji energetske infrastrukture, regionalnom povezivanju, razmeni iskustava i tehnologija i zajedničkoj borbi sa klimatskim promenama, ispunjenju ciljeva Pariskog sporazuma, tranziciji ka čistoj energiji i unapređenju energetske efikasnosti.

“Donošenjem novog zakonodavnog okvira napravili smo osnovu za pokretanje procesa energetske tranzicije i promenu strukture našeg energetskog miksa. Cilj je da u vremenu ispred nas smanjujemo proizvodnju energije iz prljavih goriva i povećamo procenat OIE. Naš novi investicioni plan podrazumeva izgradnju novih kapaciteta, osim RHE Đerdap 3 i Bistrica, želimo i nove solarne i vetroelektrane, jer je cilj da osiguramo dovoljno električne energije iz sopstvenih izvora”, rekla je Mihajlović.

Ministarka je navela da je zelena agenda uslov za privredni razvoj i bezbednost na globalnom nivou.

“Posebno važno pitanje je energetska nezavisnost i stabilnost u gasnom sektoru. Izgradnjom gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad, Srbija će dobiti mogućnost da se snabdeva gasom iz Kaspijskog regiona, Srednjeg istoka, sa TNG terminala u Grčkoj, a u budućnosti i iz istočnog Mediterana”, rekla je ona.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, 29.03.2022.
Naslov: Redakcija