Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNICI O KALENDARIMA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA OSNOVNE I SREDNJIH ŠKOLA ZA ŠKOLSKU 2019/2020. GODINU: Izmenama pravilnika prolećni raspust, umesto deset, trajaće četiri dana


Promena kalendara obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole za školsku 2019/2020. godinu rezultat je stručne procene i zasniva se na zakonskim ovlašćenjima resornog ministra (član 28. stav 5 ZOSOV).

U vreme vanrednog stanja i pandemije i u situaciji kada je odložen početak drugog polugodišta tekuće školske godine, zbog naglog povećanja broja obolelih od sezonskog gripa, odluka o izmeni kalendara doneta je isključivo u interesu zaštite zdravlja nastavnika i učenika.

Raspust je namenjen učenicima, a ne i zaposlenima u školama. Izmenom kalendara učenici ne ostaju bez raspusta, već je smanjen broj dana raspusta kako bi se stvorio dodatni prostor da učenici i nastavnici uz što manje dodatnih napora završe nastavnu godinu kada situacija bude normalizovana.

U vreme vanrednog stanja, kada se i nastava i učenje realizuju na drugačiji način, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja redovno daje podršku nastavnicima i učenicima kada je reč o racionalnom korišćenju radne energije i vremena i ukazuje da je važno da se obezbedi kontinuitet komunikacije škola i porodica.

Promena kalendara obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole za školsku 2019/2020. godinu zasnovana je na ukupnim merama Vlade Republike Srbije u vreme vanrednog stanja i usaglašena je sa svim naporima da se u narednim nedeljama obezbedi da sve ciljne grupe građana što više smanje izlaske iz kuće i socijalne kontakte. Postoji zasnovana stručna procena da bi u navedenom vremenskom periodu moglo da dođe do povećanja rizika od širenja epidemije.

Umesto ranije planiranog raspusta od 13. do 20. aprila za osnovne škole u Srbiji, bez teritorije Vojvodine, nastava na daljinu odvijaće se prema najavljenom rasporedu od 13. do 16. aprila, a za srednje škole 15. i 16. aprila.

Nastavak pohađanja nastave na daljinu i za osnovne i za srednje škole planiran je od 21. aprila, dok će u periodu od 17. do 20. aprila biti emitovani prigodni edukativni sadržaji u vezi sa praznikom i sadržaji koji su u funkciji kvalitetnog korišćenja slobodnog vremena.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo prosvete, 28.03.2020.
Naslov: Redakcija