Zastava Bosne i Hercegovine

EU: Velika Britanija aktivirala član 50. Lisabonskog ugovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije


Britanska premijerka Tereza Mej aktivirala je član 50. Lisabonskog ugovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije čime je i zvanično pokrenula dvogodišnju proceduru razdruživanja.

Mej je izvestila britanski parlament da je njeno pismo predato predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku kojim ga zvanično obaveštava da je Ujedinjeno Kraljevstvo nakon više od 40 godina odlučilo da napusti Evropsku uniju.

"Britanska vlada deluje na osnovu volje britanskog naroda i jasnog stajališta ovog dokumenta. Posebni izaslanik Britanije u Briselu je u moje ime predao pismo Savetu Evrope čime se potvrdila odluka vlade da će se pokrenuti članak 50. Ovo je istorijski trenutak i nema više natrag. Britanija napušta EU. Mi ćemo donositi sopstvene zakone i odluke, kako bi izgradili pravedniju zemlju, to je prilika koju imamo. Naš izbor će definisati prirodu naše nacije", ukazala je Mej.

Ona želi "jasan i čist" raskid s EU-om, što podrazumeva napuštanje zajedničkog evropskog tržišta kako bi mogla da kontroliše useljavanje građana iz drugih država članica EU-a, što je bio jedan od glavnih razloga za Bregzit. Sloboda kretanja ljudi jedno je od temeljnih načela EU-a.

Tusk će poslati ostalim državama članicama nacrt smernica za pregovore sa Londonom. Svoja stajališta o tome izneće na Malti gde će učestvovati na kongresu Evropske narodne stranke (EPP).

Smernice za pregovore moraju da odobre šefovi država i vlada 27 država članica na samitu 29. aprila u Briselu. Glavni pregovarač sa evropske strane bit će Francuz Mišel Barnier, a sa britanske Dejvid Dejvis.

Pregovori će započeti kada države članice formalno odobre pregovarački mandat, gotovo godinu dana nakon referenduma na kojem su Britanci sa 52 posto glasova odlučili da žele napustiti EU.

Evropska komisija želi da se do kraja godine postigne okvirni dogovor o razdruživanju. Najvažnija su pitanja koliko će London morati da plati kako bi podmirio sve svoje obaveze prema EU-u, koje se procenjuju na 55 do 60 milijardi evra, zatim status 1,4 miliona britanskih državljana u EU-u i 3,3 miliona državljana drugih država članica koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu, nerešeni pravni sporovi sa EU-om i novi režim na granicama.

Mej želi da dogovori sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini s EU-om, no retki veruju da je to moguće učiniti u roku od dve godine. Komisija osim toga ne želi da pregovara o tome dok se ne postigne dogovor o razdruživanju. London i neke države članice mogli bi tražiti da se pregovori o trgovini vode paralelno sa pregovorima o razdruživanju. Većina diplomata očekuje neki oblik kompromisa u tom pogledu.

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi da istupi iz Evropske unije 29. marta 2019. godine, tačno dve godine nakon slanja pisma o aktivaciji članka 50.

No to i ne mora biti tako. Britanija može izaći i pre ako se postigne dogovor, a dvogodišnji rok može se i produžiti ako se svi, jednoglasno, sa time slože.

Izvor: Vebsajt N1, 29.03.2017.
Naslov: Redakcija