Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA PRAVOSUĐA: Planirano smanjenje broja starih predmeta za 20 odsto u odnosu na 2016. godinu. Najveći problem predstavljaju budžetski - poreski predmeti, među kojima ima najviše zastarelih


Ministarstvo pravde radi na smanjenju nerešenih sudskih predmeta, a plan je da do kraja godine broj starih predmeta bude za 20 odsto manji nego 2016. godine, izjavila je resorna ministarka Nela Kuburović.

- Planiramo da pojačamo efikasnost sudova i to je jedan od naših prioriteta - ukazala je Kuburović komentarišući podatak o 30 odsto zastarelih predmeta u 2016. godini.

Ona je rekla da je broj zastarelih predmeta značajno smanjen, ističući da svako smanjenje predstavlja značajan napredak. Kako je navela, najveći problem predstavljaju budžetski - poreski predmeti, među kojima ima najviše zastarelih.

- Radi se na unapređenju rada prekršajnih sudova kako bi oni brže radili - istakla je Kuburovićeva i dodala da je jedan od načina rešavanja problema zastarelosti poreskih predmeta - koncentracija nadležnosti kroz četiri apelaciona suda.

Ministarka pravde je navela da ćemo nakon rekonstrukcije Palate pravde u Beogradu dobiti modernu pravosudnu zgradu sa većim smeštajnim kapacitetima, većom učestalošću u zakazivanju suđenja i preduslovima za razvoj IT strukture i opreme.

Ona je dodala da će u zgradi biti instalirana nova IT oprema koja će omogućiti da se suđenja snimaju i audio i vizuelno.

Rekonstrukcija je, kako je napomenula, planirana da traje 24 meseca, a vrednost radova koji se finansiraju iz sredstava Evropske investicione banke iznosi oko 16 miliona evra.

- Sam postupak tenderske procedure sproveden je po pravilima koje određuje EIB. Ugovor o realizaciji je potpisan u februaru, a početkom marta krenulo se sa rekonstrukcijom i izvođenjem radova u zgradi - precizirala je Kuburović.

Ona je istakla da je rekonstrukcija Palate pravde jedan on najvećih infrastrukturnih projekata koje Ministarstvo pravde sprovodi u poslednje četiri godine i poslednjih nekoliko decenija, budući da je reč o najvažnijoj zgradi u Srbiji u kojoj je do početka septembra 2016. bilo smešteno osam pravosudnih organa.

- Imajući u vidu da se u Beogradu nalazi 60 odsto ukupnog broja svih predmeta razumljivo je što je Ministarstvo pravde posebnu pažnju posvetilo unapređenju pravosudne infrastrukture u Beogradu koja se na neki način okončava rekonstrukcijom Palate pravde - navela je Kuburović.

Šef regionalne kancelarije EIB za zapadni Dubravka Negre rekla je da je projekat rekonstrukcije pravosudnih organa započet pre četiri godine rekonstrukcijom zgrade za pravosudne organe u Katanićevoj ulici koja je završena, a da je renoviranje Palate pravde nastavak projekta odobrenog pre par godina u ukupnom iznosu od 41 milion evra.

Njega finansira EIB i sastavni je deo rehabilitacije pravosudnih organa i sudova širom Srbije koji u procentu od 50 odsto finansira i ministarstvo iz budžetskih sredstava.

Izvor: Vebsajt Blic, 30.03.2017.
Naslov: Redakcija