Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

OD 1. JANUARA 2017. GODINE CIGARETE ĆE BITI DUPLO SKUPLJE: Reč je o obaveznom usklađivanju domaće akcizne politike sa onom koja važi u EU, što znači da bi umesto sadašnjih 50 evra na 1.000 cigareta, akciza iznosila 90 evra na 1.000 cigareta


Cigarete bi u Srbiji od 1. januara 2017. godine trebalo da poskupe skoro duplo, a pušenje će biti strogo zabranjeno na svim javnim mestima, uključujući i ugostiteljske objekte.

Reč je o obaveznom usklađivanju domaće akcizne politike sa onom koja važi u EU, što znači da bi umesto sadašnjih 50 evra na 1.000 cigareta, akciza iznosila 90 evra na 1.000 cigareta.
U praksi to izgleda ovako - za paklu cigareta koje danas koštaju 290 i 230 dinara, od januara građani će morati da izdvoje 495, odnosno 415 dinara.

Osim usklađivanja akcizne politike, ovde je reč i o isteku starog dogovora koje je Vlada Republike Srbije 2003. godine postigla sa predstavnicima duvanske industrije. Kada su 2003. godine tražili kupce za duvanske fabrike u Vranju i Nišu, obavezali su se da narednih godina Srbija neće naglo povećavati cene cigareta, da neće u potpunosti zabranjivati pušenje na javnim mestima, ali ni reklamiranje kroz akcije. Iako na televiziji ili na bilbordima niste mogli da vidite reklame za duvanske proizvode, cigarete su istaknute na trafikama ili po kafićima. Sad svega toga neće biti, jer taj dogovor uskoro ističe, a očekuje se da će tokom 2016. godine biti usvojen Zakona o izmeni i dopuni Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji će početi da se primenjuje od 2017. godine, i koji predviđa zabranu pušenja na svim javnim mestima, uključujući i ugostiteljske objekte.

Vlada Republike Srbije je u svakoj prilici nastojala da izađe u susret duvanskim kompanijama kako bi im olakšala poslovanje usled podizanja akciza, ali obaveza usklađivanja sa standardima EU teško da će biti izbegnuta.

Zasad se još uvek ne zna da li će Vlada praviti novi četvorogodišnji akcizni plan. Postoji dobra volja da se izađe u susret duvanskoj industriji i da se dodatno ne opterećuje budžet građana.

Ekonomista Milan Kovačević smatra da je, iako su cigarete loše po ljudsko zdravlje, ovde reč o nepotrebnom nametu na građane i privredu.

- Povećanje cene cigareta sa akcizama znači povećane cene za potrošače i samim tim gubitke za proizvođače. Očekivano je da se cene cigareta usklađuju sa Evropom i zemljama u okruženju, ali smatram da to ne treba raditi tako naglo. U tom slučaju treba smanjiti neke druge dažbine, jer država već previše uzima i od građana i od privrede. Pozitivan efekat toga je smanjivanje broja pušača - navodi Kovačević.

Ekonomista i profesorka Milica Bisić smatra da neće doći to naglog skoka cena, jer bi to napravilo poremećaj na tržištu.

- Poslednji put akcizni plan definisan je 2012. do 2016. godine i poslednje povećanje akciza predviđeno je za 1. jul 2016. godine. Očekuje se da se u skladu sa fiskalnom strategijom donese i sledeći četvorogodišnji plan, gde će se definisati koliko će to povećanje iznositi. Izvesno je da će cena cigareta rasti, ali mislim da to neće ići tako naglo - navodi Bisić.

I povremena povećanja cena cigareta od 10 do 30 dinara bila su prevelik udar na budžet građana. Mnogo pušača prešlo je na rezani duvan, koji na pijacama košta oko 2.000 dinara po kilogramu. Ipak, stručnjaci upozoravaju na štetne sastojke pijačnog duvana, a državne finansije ostaju uskraćena i za milione evra poreza koje se "izgube" na crnom tržištu.

Izvor: Vebsajt Kurir, 29.03.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija