Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA SKUPŠTINA RS: 6. februara 2024. godine Prva sednica – Konstitutivna sednica Parlamenta


Obaveštavamo vas da je predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sazvao Prvu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Četrnaestom sazivu, za utorak, 6. februar 2024. godine, sa početkom u 10.00 časova.

Za Prvu sednicu određen je sledeći dnevni red:

  • Potvrđivanje mandata narodnih poslanika;
  • Izbor predsednika Narodne skupštine;
  • Izbor potpredsednika Narodne skupštine;
  • Imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine;
  • Izbor članova radnih tela Narodne skupštine i
  • Izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Sednica će se održati u velikoj sali Doma Narodne skupštine Republike Srbije, Trg Nikole Pašića broj 13.

Izvor: Vebsajt Narodna skupština, 30.01.2024.

Naslov: Redakcija

http://www.parlament.gov.rs/Predsednik_Narodne_skup%C5%A1tine_dr_Vladimir_Orli%C4%87_sazvao_Prvu_sednicu_Narodne_skup%C5%A1tine_Republike_Srbije_u_%C4%8Cetrnaestom_sazivu.48594.941.html

Slika: 137

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Kada dužnik ima prijavljeno prebivalište na određenoj adresi, Zakon daje osnov javnom izvršitelju da popiše pokretne stvari u stanu. Vlasniku stana onda je na raspolaganju prigovor trećeg lica, koji se ulaže izvršitelju i o kojem odlučuje izvršitelj. Naknadno postoji i mogućnost ulaganja posebne tužbe za utvrđenje da je izvršenje nedozvoljeno

Poslednji izbori u Srbiji izazvali su polemiku u javnosti između ostalog i zbog navodno brojnih slučajeva “fantomskih” stanara, koji imaju fiktivno prebivalište na adresama čiji vlasnici ni sami ne znaju da sa njima “dele” životni prostor. Ako fantomski stanari imaju nenaplaćene dugove, vlasnici tih objekata mogu da se “ni krivi ni dužni” nađu u nezgodnoj situaciji – kada ih posete izvršitelji.

“Nažalost, kada su na potrošačevoj adresi prijavljena druga lica, on dolazi u veliku opasnost ako su ta lica izvršni dužnici (…) jer će se izvršenja, ako oni nemaju novčanih sredstava, sprovesti na njihovim pokretnim stvarima, odnosno na adresi na kojoj su prijavljeni, kaže Jovan Ristić iz Organizacije potrošača Efektiva.

Kako dodaje, kada “fantomski” prijavljeno lice duguje, izvršitelj može doći na adresu na kojoj je one prijavljeno, i po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje, 113/2017 - autentično tumačenje, 54/2019, 9/2020 - autentično tumačenje i 10/2023 - dr. zakon) prvo će popisati stvari koje su “nesporno (dužnikove)”.

Ako ih ne nađe popisaće i stvari koje se tu zateknu, nezavisno od toga čije su – vlasnikove ili nekog trećeg lica, objašnjava Ristić.

Vlasniku ili trećem licu onda na raspolaganju ostaje takozvani prigovor trećeg lica, koji se ulaže izvršitelju i o kojem odlučuje izvršitelj.

Naknadno postoji i mogućnost ulaganja posebne tužbe za utvrđenje da je izvršenje nedozvoljeno.

Jedan od najsvežijih primera naplate dugova fantomskih stanara dolazi iz Perleza kod Zrenjanina, gde je zabeležena priča Ružice Kolarski.

Kako se navodi, njena kuća ima svoju adresu, ulicu i broj i na toj adresi živi i prijavljena je samo Ružica i bar jedan “fantom”.

Ona je za to je saznala u isto vreme kada i mnogi drugi ali na teži način. Nije stigao poziv za glasanje nego opomena pred utuženje.

Opomena je stigla prekasno jer kada je Ružica proverila ispostavilo se da je dug prema Telekomu Srbije na ime nepoznate osobe stigao kod izvršitelja, a dug je napravio neko ko ima ličnu kartu sa njenom adresom.

Gordana Vidojković, koja je sudija Višeg suda u Požarevcu, takođe je nedavno saznala da na svojoj adresi ima prijavljene fantomske stanare.

“U ovoj kući živim samo ja, ja sam vlasnik ove katastarske parcele, kao i svih objekata koji se nalaze na njoj. Živim sama u kući, pri čemu kao vlasnik nikada nisam dala saglasnost da te osobe budu prijavljene na ovoj adresi kao adresi prebivališta”, rekla je Vidojkovićeva.

Kada je želela da sazna ko su ti ljudi, promenjen joj je kućni broj, a prepiska sa policijom zbog svih tih problema potrajala je par meseci.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Čedomir Savković, 29.01.2024.
Naslov: Redakcija