Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Izvršne predmete sud prosleđuje javnim izvršiteljima. Izuzetak su isključivo porodični odnosi, izvršenja koja se odnose na predaju deteta, oduzimanje deteta, održavanje ličnih odnosa sa detetom, kao i vraćanje zaposlenog na rad po sudskoj presudi


Prvog dana 2020. godine počela je primena Zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 54/2019) kojim se postupci izvršenja i obezbeđenja izmeštaju iz suda i odlaze u nadležnost javnih izvršitelja.

To znači da sud, osim donošenja rešenja, nema više nikakvu nadležnost u izvršnom postupku, te da su sva novčana potraživanja prebačena u nadležnost javnih izvršitelja.

Izuzetak od ovog pravila su isključivo porodični odnosi, izvršenja koja se odnose na predaju deteta, oduzimanje deteta, održavanje ličnih odnosa sa detetom, kao i vraćanje zaposlenog na rad po sudskoj presudi, pojasnio je portparol Osnovnog suda u Bečeju Marko Božović.

"Svi predmeti koji su u toku i nisu završeni u sudu do 1. januara ove godine, a tiču se izvršenja, u narednih mesec-dva biće prosleđeni javnim izvršiteljima. Ko ima predmet izvršenja, bilo kao poverilac, bilo kao dužnik, u narednom periodu dobiće obaveštenje kod kog javnog izvršitelja će se njegov postupak nastaviti", ukazao je Božović.

Procene su da će iz Osnovnog suda u Bečeju u nadležnost javnih izvršitelja biti prebačeno oko 1.000 predmeta.

Takođe, država je odlučila da otpiše takozvana "bagatelna" potraživanja u javnom sektoru.

Sva izvršenja, gde je glavnica duga do avgusta prošle godine do 2.000 dinara, po službenoj dužnosti biće obustavljena, ukazao je Božović.

Izvor: Vebsajt RTV, Zorana Bogdanović, 28.01.2020.
Naslov: Redakcija