Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAPOSLENIMA U JAVNIM SLUŽBAMA: Zbog usaglašavanja sa Zakonom, Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama najverovatnije će biti produžen za godinu dana


Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama biće produžen najverovatnije za godinu dana, na predlog ministarstava prosvete i državne uprave i lokalne samouprave, koji su podržala tri, od četiri sindikata obrazovanja.

Protiv tog predloga bila je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, za koju je neprihvatljivo obrazloženje da se postojećem PKU produžava važenje jer Zakon o zaposlenima u javnim službama ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017) počinje da se primenjuje od 1. januara 2019. godine i sa njim sve javne službe moraju da usklade svoje kolektivne ugovore.

Zvonimir Jović, član USPRS, kaže da mu nije jasno zašto su predstavnici ostalih sindikata obrazovanja pristali na produženje, ali da razume potez države.

- Jasno nam je zašto predstavnicima vlasti ne odgovara potpisivanje novog PKU, u kome bi se priznao minuli rad našim kolegama koje prethodno nisu radile u školi. Ne odgovara im ni zahtev za povećanje procenta zarade koji zaposleni dobija prilikom privremene sprečenosti za rad sa sadašnjih 65 odsto na 75. Ne slažu se ni sa povećanjem naknade za rad odeljenskog starešine, niti sa zahtevom da se smanji neposredna norma časova sa 20 na 18 kolegama kojima je ostalo pet godina do penzije - navodi Jović samo neke od Unijinih predloga novog PKU.

S druge strane, Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, ističe da je nacrt novog PKU usaglašen među predstavnicima sva četiri prosvetna sindikata, te da je nekorektno da ga Unija sada proglašava kao svoj. Ona dodaje da su i druge javne službe - zdravstvo, kultura i socijalna zaštita produžili važenje kolektivnih ugovora za godinu dana, te da ti dokumenti, kao i PKU za škole, moraju biti usaglašeni sa Zakonom o zaposlenima u javnim službama.

- Nama odgovara kolektivni ugovor koji bismo sami sačinili, ali smo na produženje postojećeg pristali jer postoji realna opasnost da njegovim istekom krajem februara ostanemo bez ičega - kaže Ilić.

I predsednik SRPS-a Slobodan Brajković smatra da je "između dva zla bolje birati manje".

- Mi se sa državom nikada nećemo složiti o kolektivnom ugovoru, jer ona neće da pristane na ono što sindikati traže. Postojeći PKU je potpisan pod pritiskom štrajka i on je po našem mišljenju dobar. Naš sindikat je predložio da se kolektivni ugovor produži za tri godine, da bismo osigurali ono što imamo, ali to nije prihvaćeno - kaže Brajković.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Andrić, 30.01.2018.
Naslov: Redakcija