Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Kazna za nepoštovanje obaveze registracije i izbora upravnika kreće se od 50.000 do dva miliona dinara


Stanovnici stambenih zgrada u Beogradu od pre desetak dana dobijaju obaveštenja u kojima ih inspekcija obaveštava o tome da moraju da izaberu upravnika zgrade.

U obaveštenju koje je osvanulo na jednoj od zgrada na Novom Beogradu se navodi da stanari imaju rok od 30 dana da izaberu upravnika i registruju stambenu zajednicu.

Ukoliko tu zakonsku obavezu ne ispune u datom roku, komunalni inspektor je u obavezi da nakon sprovedenog inspekcijskog nadzora donese rešenje kojim se nalaže stambenoj jedinici upis u Registar i podnese prijavu za uvođenje prinudne uprave.

Načelnik inspekcije beogradske opštine Zvezdara kaže da inspekcija već desetak dana obilazi zgrade i ostavlja ovakva obaveštenja.

Radonjić navodi da će se po isteku datog roka biti sačinjeni zapisnici, posle čega će se donositi rešenja, a potom će biti podnošene prekršajne prijave i određivaće se prinudni upravnici.

Na pitanje koliko realno stanari imaju vremena za registraciju stambene jedinice i izbor upravnika, Radonjić je ukazao 45 dana do dva meseca.

On je podsetio da je za registraciju potrebno minimalno tri stana ili dva vlasnika zgrade.

Kako kaže, na Zvezdari je do sada registrovana trećina od ukupnog broja zgrada.

Kazne za neispunjenje zakonskih obaveza registracije i izbora upravnika je od 50.000 dinara do dva miliona dinara.

U Srbiji je do sada od 40.000 stambenih zgrada registrovano oko 25.000, što je nešto više od 50 odsto. U 90 odsto slučajeva stanari su se opredelili za komšiju, a 10 odsto slučajeva za profesionalnog upravnika, kaže Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije.

Ona je navela da, iako je praktično rok za upis zgrada u registar istekao 12. decembra prošle godine i dalje postoji mogućnost upisa, a komunalni inspektori iz lokalnih samouprava počeli su da utvrđuju činjenično stanje na terenu - da li je izvršen upis, ukoliko nije koji su razlozi i da donesu rešenja o upisu u registar bez odlaganja.

Izvor: Vebsajt Kurir, 29.01.2018.
Naslov: Redakcija