Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA ISPLATE PENZIJA: Udruženje sindikata penzionera organizuje protest, 22. februara 2018. godine, sa ciljem ukidanja Zakona


Udruženje sindikata penzionera organizovaće protest, u Beogradu, pod sloganom "Stavimo tačku na pljačku", 22. februara 2018. godine, na dan kada su 2016. godine predali drugu inicijativu Ustavnom sudu, koji se još uvek o njoj nije oglasio.

Penzioneri su poručili da će to biti poslednji put da upozoravaju Ustavni sud, Vladu i državne institucije na, kako su rekli, "pravno- ekonomski razvrat" koji se događa poslednje četiri godine, zbog "protivustavnog smanjenja penzija".

Predsednik USPS-a Mihajlo Radović izjavio je da kako Srbiji raste rejting na Duing biznis listi, tako su novčanici penzionera sve prazniji.

Podsetio je da u poslednje četiri godine realne penzije opale za 20 posto.

"Mi nećemo odustati kada su penzije i odbrana PIO fonda u pitanju. Ustavni sud od 22. februara 2016. godine ćuti na našu drugu inicijativu, jer znaju da ako nas odbiju - daju nam zeleno svetlo za Strazbur i zato ćute. Prvu inicijativu su odbili. A i sam Fiskalni savet se oglasio i upozorio da ne postoje više razlozi za umanjenje penzija, odnosno razlozi za primenu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014 i 99/2016). Naše akcije će trajati sve dok ne oborimo Zakon i vratimo stanje na ono kako je bilo 2014. godine i vratimo penzionerima njihovu imovinu", kaže Mihajlo Radović.

Iz UPSP-a poručuju da protest dolazi u atmosferi kada su penzioneri pred "pucanjem".

Protestu će se pridružiti i predstavnici sindikata vojnih penzionera. Predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije podsetili su i da se Evropska federacija penzionera obraćala državnim funkcionerima u Srbiji zbog "ugnjetavanja i bezobraznog pristupa prema penzionerima".

Izvor: Vebsajt N1, Maja Đurić, 29.01.2018.
Naslov: Redakcija